Cresterea copilului

#copii #inteligenta #educatie #biblioteca

Cum sa ai un copil inteligent

Cand ai copii, iti doresti totul pentru ei: sa fie perfect sanatosi, sa fie cei mai frumosi, cei mai descurcareti, dar si cei mai inteligenti. Pentru ca inteligenta nu vine de la sine, ci trebuie cultivata, parintii trebuie sa ajute la dezvoltarea intelectuala a copiilor, prin diverse mijloace.


Iata cateva modalitati simple prin care copilul isi poate dezvolta inteligenta.


Discutii in familie


Saptamanal, alege cate un subiect de actualitate pe care sa il discutati impreuna, sa aduceti argumente pro si contra, eventual chiar sa le mentionati in scris. Pentru ca subiectele sa fie cat mai de actualitate, discutati, de exemplu, despre despre geografie (eventual despre excursii si destinatii frumoase), despre imbracamintea la scoala (limita dintre moda si decenta),  despre religie, despre importanta orelor de sport in scoli. Discutia trebuie sa porneasca in mod natural, poate atunci cand va uitati la un program tv sau cand pregatiti masa. Copilul nu trebuie sa perceapa aceasta discutie ca pe o corvoada, ci ca pe un moment de comunicare in familie . Tocmai de aceea la aceasta discutie trebuie sa participe toti membrii familiei, nu doar un singur parinte.


Chiar daca la unele subiecte inca nu se descurca sau inca nu stie despre ce este vorba, nu te ingrijora – tocmai acesta este rolul acestor discutii. In timp, copilul tau isi va contura idei si opinii clare, referitoare la toate subiectele abordate.


Impulsioneaza-l intotdeauna sa isi spuna parerea si nu il apostrofa atunci cand vrea sa isi spuna ceva. Nu folosi niciodata expresii de genul „tu nu ai dreptate”, „asteapta sa cresti ca sa intelegi”, ci incearca sa ii aduci argumente logice si usoare, astfel incat si mintea sa de copil sa inteleaga. Educa-l intr-un spirit liber, sa nu se teama si sa nu fie inhibat atunci cand are o parere.


Creaza o mica biblioteca


Achizitioneaza o serie de carti pe care sa le asezi in camera lui, sau sa le faci loc in biblioteca familiei. Cateva carti, care nu ar trebui sa lipseasca din mica biblioteca sunt:  DEX-ul, cateva dictionare de limbi straine, carti de istorie, carti si harti georgrafice, albume de arta sau carti despre corpul uman. Indeamna-l sa le rasfoiasca pe toate si cumpara-i periodic alte carti pe care sa le alegeti impreuna.


Ofera-i un animal


Animalele reprezinta o modalitate grozava de a-l invata pe copil despre viata, responsabilitate, sensibilitate, prietenie si intuitie . Un caine, de exemplu, este un animal perfect pentru un copil daca vrei ca acesta sa invete ce inseamna loialitatea si daca vrei sa ii arati de mic ce inseamna sa ai responsabilitati.


Pentru a intelege cat mai bine ce inseamna sa cresti un caine cumpara carti speciale pentru copii despre ingrijirea animalelor si despre modul acestora de comportament. Avand un catel, copilul va avea mai multa initiativa sa citeasca si sa afle lucruri noi despre animale.


Totusi, inca de la inceput, mentioneaza-i ca animalul va sta in grija lui, ca el trebuie sa iasa afara cu el, sa il hraneasca, sa il spele, sa il ingrijeasca.


Indeamna-l sa tina un jurnal


Un jurnal il va ajuta pe copil sa isi dezvolte vocabularul si creativitatea, sa aiba deprinderi literare in scrierea unui text, dar si sa realizeze care sunt consecintele faptelor lui atunci cand citeste experientele sale din urma. Este o modalitate eficienta de a vedea cat de mult a evoluat. Aceste lucruri il vor face sa isi doreasca sa devina mai bun, sa persevereze si sa incerce sa invete din greselile pe care  le-a facut.


Urmariti programe de televiziune educative


Chiar daca vizionarea programelor de televiziune trebuie sa fie cat mai redusa, este totusi indicat sa il lasi sa urmareasca anumite desene sau emisiuni educative, din care sa invete lucruri interesante. In general copiii au tendinta sa copieze din ceea ce vad la televizor, asa ca este bine sa te asiguri ca se uita la emisiuni sau filme din care are ceva de invatat si nu la cele care instiga la violenta sau limbaj nepotrivit.


Ofera-i articole interesante


Ori de cate ori gasesti in ziar sau pe internet un articol interesant, educativ, care ofera informatii inedite, decupeaza-l sau scoate-l la imprimanta si ofera-i-l copilului tau. La final, comentati-l impreuna si intreaba-l cum i s-a parut. Nu te baza doar pe un singur domeniu, ci diversifica intotdeauna subiectele alese. Ai grija insa fie subiecte usoare, care sa nu-l bulverseze pe copilul tau.


Vizitati centre educative


Mergeti impreuna la teatru, la muzeu sau la evenimente educative si incearca sa il ajuti sa fie mereu atent la ceea ce spune ghidul, astfel incat sa acumuleze cat mai multe cunostiinte. Nu te sfii sa pui intrebari si sa ii arati ca este in regula sa ceri lamuriri atunci cand nu intelegi ceva.


Sursa foto : clickonprint.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Top