Cresterea copilului

#rucsac cu paiete #rucsac holografic # inceperea scolii #rucsac

Cum iti ajuti copilul sa depaseasca emotiile primelor zile de scoala in timp de pandemie

Au mai ramas cateva zile pana la inceperea noului an scolar. Parintii sunt in pline pregatiri, insa anul acesta, cel mai important este sa-ti pregatesti copilul emotional pentru inceperea anului scolar.

Suportul emotional este extrem de important pentru copii, mai ales acum in plina pandemie, cand starile de anxietate pot fi mai frecvente din cauza coronavirusului.

Studiile arata ca 95% dintre parinti intretin anxietatea copiilor prin comportamentul lor. Parintii sunt modelele copiilor si le influenteaza starile. De aceea, sprijinul pe care il oferi copiilului tau in acesta perioada este esential pentru a-l ajuta sa traverseze cu succes inceputul de an scolar.

Inceputul anului scolar este o noua etapa in viata copiilor, la care ei trebuie sa se adapteze dupa o vacanta indelungata. Trecerea de la libertatea oferita de vacanta la un program zilnic organizat este un factor de stres resimtit de multi copii, iar tranzitia trebuie facuta gradual si cu multa rabdare in primele doua saptamani de scoala.

„Un rol major in acest sens il are comunicarea dintre parinte si copil. Este foarte important sa ne ajutam copiii sa aiba incredere in ei, sa stie ca isi pot arata sentimentele si emotiile, ca pot cere ajutor oricand au nevoie. De aceea, parintii trebuie sa sa afle care sunt temerile copiilor vizavi de frecventarea cursurilor (conflicte intre colegi, incompatibilitate cu cadrele didactice, riscul de imbolnavire cu COVID-19 si masurile de prevenire etc.). Este important, de asemenea, sa le explicam copiiilor pe intelesul lor de ce merg la scoala („Ca sa poti invata sa citesti singur/a curiozitatile despre dinozaurii care iti plac atat de mult!”). Cand vine vorba despre acest subiect, copilul nu trebuie manipulat sau conditionat („Tu te duci la scoala, iar eu iti cumpar...”). Tu, ca parinte, trebuie sa-i oferi un raspuns constructiv, nu doar o justificare, trebuie sa-l castigi ca aliat si poti face acest lucru doar printr-o comunicare deschisa”, explica Elena Done, psihoterapeut si psiholog clinician avizat de Colegiul Psihologilor din Romania.

Ce este obiectul de atasament sau de tranzitie?

Psihologul Elena Done este de parere ca parintii trebuie sa apeleze la un obiect de atasament sau de tranzitie pentru a-i ajuta pe copii să se adapteze mai usor noului an scolar. Este vorba despre orice obiect care ii creeaza copilului o stare de confort in momentul in care il are asupra sa, poate fi vorba despre o bratara, un sticker, un pix special sau, de ce nu, chiar ghiozdanul.

Iar cand ghizdanul starneste aprecierile colegilor, copilul se simte unic. Copiilor le place sa se identifice cu ceilalti, dar si sa aiba elemente de unicitate. Atunci cand, de exemplu, au un ghiozdan diferit de ceilalti, acest lucru ii ajuta sa isi defineasca stilul si felul de a fi.

„Copiii au preferinte cand vine vorba de ghiozdane, acesta fiind cartea lor de vizita la scoala, un mijloc prin care sa se simta bine, sa fie vedete, sa straluceasca. Desi pare un detaliu minor, ghiozdanul este cel care ii insoteste in fiecare zi la scoala pe copii. Un rucsac de proasta calitate sau unul care sa nu fie pe placul copilului poate sa afecteze increderea in sine  sau imaginea pe care doreste sa si-o proiecteze in grupul din care face parte. Inca de la varste fragede, copiii incep sa devina lideri de opinie sau sa-i influenteze pe altii in deciziile lor. Parintii inteleg bine acest lucru, astfel ca  majoritatea le cumpara copiilor un ghiozdan care sa le fie pe plac. Cea mai mare bucurie a unui parinte este sa isi vada copilul fericit si multumit”, explica Adina Zara, mama a doua fetite si fondatoarea brandului Pina Calin, care realizeaza ghiozdane si rucsacuri cu design unicat.

La moda sunt ghiozdanele cu paiete reversibile si cele holografice. „Culorile holografice unicorn sau mermaid (mov) sunt cele mai apreciate de fetitele de scoala primara si secundara. Sunt si foarte multe mamici, la moda, carora le plac rucsacurile holografice. Astfel, am creat special pentru mamici rucsacuri speciale pentru plimbari sau chiar pentru activitatile de zi cu zi. Copiii prefera mamele moderne!”, afirma Adina Zara.

Odihna si alimentatia, esentiale

Pentru a preveni starea confuzionala sau anxietatea pe care unii copii o pot manifesta in aceasta perioada, pe langa suportul emotional, copii au nevoie de o alimentatie sanatoasa si de un program strict de somn.

Asadar parintii trebuie sa se asigure ca cei mici se odihnesc suficient, acestia avand nevoie de 8-10 ore de somn zilnic. In cazul copiilor mici este indicat somnul de dupa-amiaza sau o ora de odina activa, inainte sa inceapa sa-si faca temele.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului