Cresterea copilului

#psihoterapie #tristete #depresie #apetit #medicatie #adolescenti #tulburare

Cum iti ajuti adolescentul daca sufera de depresie

In cazul in care copilul tau este deprimat, este important sa stii care sunt masurile pe care ar trebui sa le iei pentru a-l ajuta sa se vindece de aceasta boala. Depresia netratata poate provoca suferinta imensa si poate duce la grave probleme medicale si emotionale. Iata cateva sfaturi pentru a-ti ajuta adolescentul sa depaseasca un episod depresiv!

1 Informeaza-te in legatura cu depresia

Afla care sunt simtomele depresiei si cum poti sa faci diferenta intre tristetea normala sau "angoasa adolescentina" si depresia clinica. Adolescentii care sufera de depresie prezinta o stare acuta de tristete, iritabilitate, stare care dureaza cel putin doua saptamani. In plus, acestia prezinta si simptome fiziologice, precum modificari ale apetitului, lipsa de energie, insomnie, isi pierd interesul pentru activitatile cu prietenii si chiar au ganduri de sinucidere.

2 Consulta un medic

In unele cazuri, depresia este rezultatul unei conditii medicale generale, cum ar fi hipotiroidismul sau mononucleoza. Unii adolescenti pot prezenta simptome ale depresiei ca urmare a abuzului de alcool, droguri sau somnifere. Astfel, este ideal ca adolescentul tau sa beneficieze un examen fizic complet, pentru a exclude toate aceste cauze.

3 Renunta la sentimentul de vina

Depresia nu pare din vina cuiva, este o tulburare ereditara a creierului, care este declansata, uneori, de evenimentele de viata stesante. Prin urmare, este inutil si neproductiv sa te invinovatesti pentru depresia adolescentului tau.

4 Incurajeaza-l sa socializeze si sa se distreze

Persoanele care sufera de depresie isi pierd interesul pentru activitatile realizate in grup si au tendinta sa se izoleze. Asigura-te ca adolescentul tau ramane conectat la activitatile sociale specifice varstei si incurajeaza-l sa iasa cu prietenii. Odata ce se va reimplica in activitati placute, are toate sansele sa inceapa sa se simta mai bine.

5 Fii rabdatoare si realista

Vindecarea de depresie poate dura o perioada lunga de timp. Copilul tau nu se va simti mai bine imediat si nici nu trebuie sa te astepti sa o faca. Este nevoie de cateva saptamani pentru ca efectele psihoterapiei si medicatiei sa fie vizibile. Ca parinte, este vital sa il incurajezi, indiferent de atitudinea pe care adolescentul o manifesta.

Sursa foto: www.kingofweb.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare