Cresterea copilului

# educatie copil #limba straina #copil bilingv

Cum il inveti pe copil doua limbi

Copilul tau are norocul sa fie crescut intr-o familie bilingva sau vrei ca micutul tau sa insuseasca o limba straina chiar din primii ani de viata? Atunci, tu – in calitate de parinte, este bine sa fii atent cum il inveti. Iata ce recomandari fac specialistii in domeniu:
 

Un parinte – o singura limba vorbita

Din start, stabileste cu partenerul cine si in ce limba o sa se adreseze copilului. Cel mai bine ar fi ca fiecare parinte sa vorbeasca intr-o alta limba; de exemplu mama vorbeste cu micutul in romana, iar tata – in engleza (sau in functie de limba materna a partenerilor).

Astfel, copilul tau are capacitatea de a asocia limba vorbita cu mama sau cu tata. Copilul tau va cunoaste doua limbi. Desi unul dintre parinti petrece mai putine ore cu micutul, aceasta nu-l va impiedica sa invete la acelasi nivel limbile vorbite de ambii parinti.
 

Nu amestecati cuvintele din limbi diferite

Dupa ce ati stabilit cine si ce limba va vorbi cu micutul (intr-o familie bilingva este mult mai usor – pentru ca fiecare parinte vorbeste limba sa materna), cel mai important pas este sa nu vorbiti mai multe limbi in acelasi timp.

Copilul tau va invata intr-un ritm cu tine – ulterior ii va fi mai greu sa faca diferenta dintre acestea, iar intr-un final ar putea ajunge sa nu poata vorbi niciuna dintre ele. Din momentul in care micutul poate articula cuvintele (de la 3 ani) ai putea introduce o a treia limba straina – fii atent insa sa nu-l suprasoliciti.
 

Modalitati de invatare o limba straina

Vorbiti cat mai mult. Sunt o multime de modalitati prin care il ajutati pe copil sa invete o limba straina. Prima regula – vorbeste-i cat mai des!

Jucati-va. Jocul este foarte important pentru copilul tau. Retineti ca nu e nicio rusine „sa dati in mintea copiilor”.

Gesticulati. – copilul va asocia denumirea cu gestul pe care il faceti. Tineti minte ca limbajul non-verbal influenteaza intelegerea in proportie de 70%.

Cititi si explicati
. Copilul va insusi mai usor cuvintele pe care le aude cand ii cititi. Este foarte important sa ii explicati ce reprezinta cuvintele noi.

In momentul in care vorbiti – pronuntati corect cuvintele, pentru a evita defectele ulterioare de vorbire.

Copiilor le place sa asculte muzica. Asculta impreuna cu el si ajuta-l sa inteleaga versurile.

Daca ambii parinti vorbesc aceasi limba ai putea opta pentru o gradinita bilingva sau pentru un curs de limba straina pentru copilul tau.

O limba straina face diferenta dintre copilul tau si ceilalti. De asemenea s-a demonstrat ca micutii care invata de mici doua limbi au capacitati intelectuale mai mari. Specialistii sustin ca in jurul varstei de un an, un copil stie aproximativ 50 de cuvinte, iar la 3 ani, poate ajunge la circa 500, fiind capabil sa invete 10-20 cuvinte pe saptamana. Iar la 6 ani vocabularul sau contine aproximativ 15.000 de cuvinte.

Cuvintele au suflet

Copiii invata mai usor o limba straina de la persoanele care il inconjoara si cu care interactioneaza direct, zi de zi, decat de la televizor. Ei inteleg mai bine daca aud cuvintele de la o persoana, desi este greu de crezut ei chiar te inteleg.

Daca aveti intrebari despre cum puteti invata un copil o limba straina le puteti adresa doamnei Educator Alexandra Bivol, printr-un comentariu la acest articol.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului