Ai adoptat un copil si acum ai cateva intrebari despre cum ii spui copilului tau ca este adoptat. Sa te asiguri ca singurul tau copil adoptat se va simti intotdeauna bine in sanul familiei, ca va fi considerat un membru egal al familiei, la fel de iubit ca si cum ar fi copil tau sunt obiectivele tale principale.
Stim ca intrebarea "Cum ii spun copilului meu ca este adoptat?" poate fi una confuza, ce ridica semne de intrebare pentru multi dintre parinti. Am vrea sa oferim cateva sfaturi simple care pot spulbera miturile din spatele intrebarii cum ii spui copilului tau ca este adoptat dar si pentru a indeparta unele din temerile pe care le poti avea in urma adoptiei unui copil.
Porneste o discutie libera despre adoptie
Raspunsul este mai simplu decat ar putea crede majoritatea parintiilor copiilor adoptati. Porneste o discutie libera si naturala despre adoptie, si incepe cat mai devreme. Mintea unui copil este extrem de flexibila si adaptiva. Copii sunt mult mai capabili sa invete o a doua limba cu cat este introdusa mai devreme in vocabularul lor, dupa cum afirma expertii in dezvoltarea copilului , si aceeasi teorie se aplica pentru intelegerea si acceptarea realitatii din viata lor, fata de statutul de copil adoptat din familie.
Foloseste in vocabular cuvintele “adoptat” si “adoptie”
Foloseste in preajma copilului cuvintele “adoptat” si “adoptie” chiar inainte ca acesta sa inteleaga ce inseamna si copilul tau nu va mai simti starea de confuzie sau anxietate pe care unii dintre copii o traiesc dupa ce li s-a spus ca sunt adoptati. Spune-i copilului, chiar daca inca nu vorbeste, cat sunteti de fericiti si norocosi ca l-ati adoptat. Asociaza cuvantul acesta cu un zambet si un moment de bucurie.
Copiii detin o abilitate incredibila de a accepta aproape orice informatie noua pentru ei in timp ce invata sa devina adulti. Mintea lor se dezvolta constant si este in cautare de informatii noi inainte de a putea procesa informatia. Astfel, cat de curand vei descoperi ca pentru copilul tau, problema adoptiei, este de fapt, o non-problema. Este doar viata.
Cum sa elimini tensiunea
In timp ce vei dori sa-i spui ca este un copil adoptat si de asemenea, sa-i explici cum s-a alaturat familiei adoptive, se poate intampla sa nu absorba toata informatia in totalitate. Ia in considerare semne care arata ca a primit suficienta informatie, careia copilul adoptiv poate sa ii faca fata intr-un moment anume al discutiei si la sfarsitul acesteia.
O idee buna ar fi sa planuiesti pentru copilul tau cateva activitati fizice imediat dupa ce discutia despre adoptie se incheie. Sugereaza-i o plimbare in parcul din fata blocului sau cu bicicleta. Cel mai probabil, copilul adoptat simte emotii intense si poate simti nevoia de a scapa de starea in care se afla prin miscare fizica . Poate fi o sugestie buna si pentru tine, in calitate de parinte.
Recomandari
Recomandam sa nu astepti ca cel adoptat sa iti puna intrebari despre adoptia lui pentru a incepe o noua conversatie. Subiectul adoptiei a fost deja prea mult timp taboo. Poate ii va fi greu de inteles ca se afla intr-o familie serioasa o perioada lunga de acum incolo si ca parintii lui sunt suficienti de sinceri astfel incat sa vorbeasca liber. Continua sa ai initiativa si sa vorbesti despre adoptie. Ia in calcul ca va trebui sa repeti si sa clarifici unele informatii.
Exista activitati prin care copilul adoptat retine si isi organizeaza mai bine informatiile despre mama lui naturala, despre experiente lor in calitate de copii adoptivi, iar aceste activitati pot genera subiecte noi intre parinti si copiii adoptivi.