Cresterea copilului

#cum faci copilul sa aculte #ascultare #copil

Cum ii faci pe copii sa asculte cu adevarat

I-ai cerut copilului sa faca ceva. Foarte calm. Foarte rational. Si foarte deliberat. In loc de actiune, obtii liniste. Tacere. "Poate ca nu m-a auzit?", te gandesti. Asa ca intrebi din nou, frumos.  Cu fermitate, dar frumos. Dar nimic. Simti ca te prabusesti rapid in ciclul familiar "Repeta. Reaminteste. Repeta. Reaminteste."

Si apoi se intampla – iti pierzi rabdarea. Intr-un moment de infrangere totala, ramai strigand aceleasi cereri pe care le cerusesi cu calm cu doar cateva minute in urma. Am inteles. La fel si majoritatea parintilor.

De ce nu ne asculta copiii?

Copiii de toate varstele - de la copii mici pana la adolescenti - au o nevoie puternica de putere.  Atunci cand copiii nu au ocazia de a-si exercita puterea in moduri pozitive - alegand ce haine sa poarte, pregatind meniul pentru cina, alegand ce joc sa joace etc. - ei isi vor exercita puterea in moduri negative.

Deoarece copiii au control asupra corpului si limbajului lor, cele mai frecvente (si frustrante) lupte pentru putere au loc atunci cand copiii isi folosesc corpul si limbajul pentru a ne sfida cererile. Alegand sa NU asculte, copiii isi pot afirma puterea. Acest comportament este pur si simplu o modalitate prin care copiii isi exprima nevoia de a avea mai mult control si capacitate de decizie in viata lor.

5 pasi pentru a-i face pe copii sa asculte

1 Fii la nivelul lor. Atunci cand aveti nevoie de atentia copilului dumneavoastra, asigurati-va ca ii atrageti atentia - asta inseamna contact vizual. Atunci cand va coborati si il priviti in ochi, nu numai ca verificati ca va vede si va aude, dar intariti si comunicarea.

2 Nu te mai gandi la NU

Nu-l atinge pe fratele tau. Nu alerga pe hol. Nu te juca cu mancarea ta. Nu citi urmatoarea propozitie. (Vezi ce am facut acolo?)

Comenzile negative, cum ar fi "nu" si "nu", le cer copiilor sa proceseze de doua ori. Copiii trebuie sa raspunda la doua intrebari:

1) Ce NU vrea ca eu sa fac?

2) Ce vrea ea sa fac in schimb?

3 Spuneti DA la DA

Gandeste-te putin la asta. Care este reactia ta normala la cele 10.000 de cereri pe care le primesti de la copilul tau in fiecare zi? "NU", nu-i asa?

Cand esti bombardat de cereri, este dificil sa le cerni intr-un mod semnificativ, asa ca te rezumi la a da raspunsuri in cutie - "Nu, nu astazi". "Nu, nu am timp pentru asta". "Nu." "Nu." "Nada."

Dar cand "nu" este raspunsul tau constant, nu e de mirare ca, copiii nu mai asculta de cererile tale! Cautati motive pentru a spune "da" mai des. Raspunsurile dvs. "da" vor incepe sa va surprinda si sa va incante copilul si il vor face sa fie mai atent atunci cand ii cereti ceva!

4 Scurtati-va discursul

Parintii, si mai ales mamele, au tendinta de a transforma un raspuns de cinci secunde intr-o disertatie de cinci minute!

Exista o vorba in industria vanzarilor: "nu vinde niciodata cu bla-bla-bla ceea ce poti vinde cu bla". Cred ca are sens si in parenting. Atunci cand incerci sa atragi atentia copilului tau, fii cat se poate de concis si nici nu va avea timp sa te deconecteze!

5 Asigurarea intelegerii

Un mod simplu de a va asigura ca, copilul dumneavoastra v-a auzit si ca a inteles este sa ii cereti sa repete ceea ce ati spus. In domeniul medical, studiile au aratat ca 40-80% din informatiile pe care medicii le transmit pacientilor sunt fie uitate complet, fie neintelese (si nu uitati ca vorbim despre ADULTI, nu doar despre copii).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului