Cresterea copilului

#cumparaturi #bani #datorii #credit #importanta banilor #bani copii #discutii copii

Cum ii explici copilului importanta banilor: 5 ponturi utile

Banii reprezinta un subiect pe care multi parinti evita sa il discute cu copiii, invocand banalul motiv "sunt prea mici, nu stiu ei ce inseamna banii". De fapt, copiii intra in contact cu banii inca de la prima iesire cu parintii la cumparaturi, atunci cand cer anumite lucruri, fara sa inteleaga cu adevarat valoarea banilor. Copiii trebuie sa invete de mici despre importanta banilor si cum ar putea acestia sa le influenteze viitorul. Iata cateva ponturi pentru a-ti invata copilul sa inteleaga valoarea banilor.

1 Ofera-i bani de buzunar

Cea mai buna metoda de a-l invata pe cel mic importanta banilor este sa ii dai bani de buzunar pe care sa se obisnuiasca sa ii gestioneze.

2 Deschide un cont bancar pe numele lui

Este important sa-l inveti pe copilul tau despre economii. Asadar, mergi cu el la banca si deschide un cont de economii pe numele lui. Explica-i ca acolo vei depune bani pentru studiile lui, pentru nevoile lui. Este un moment bun sa ii povestesti si despre ratele dobanzilor, despre evolutia monedei nationale. Foloseste termeni simpli, pentru ca cel mic sa inteleaga despre ce vorbesti.

3 Fa cumparaturile impreuna cu el

Mergi la cumparaturi impreuna cu el si lasa-l sa plateasca. Astfel, copilul va intelege cat de multi bani ati cheltuit si daca v-ati incadrat in bugetul stabilit.

4 Vorbeste-i despre credite si datorii

De cele mai multe ori, parintii evita sa deschida astfel de subiecte in prezenta copilului, insa aceste conversatii pot fi educative. Copilul trebuie sa stie care sunt riscurile atunci cand faci un credit la banca sau ce se poate intampla daca nu iti achiti datoriile. Discutiile despre bani si datorii il vor determina pe copil sa devina mai responsabil.

5 Fii un bun exemplu

Copiii obisnuiesc sa copieze comportamentul celor mari, astfel ca este important sa nu faci greseli atunci cand vine vorba despre bani. Nu cheltui banii pe lucruri de care nu ai nevoie, fiindca iti vei invata copilul tau sa procedeze la fel. Fii cumpatat si explica-i cum ar trebui sa isi gestioneze banii.

Sursa foto: thedigeratilife.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului