INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Cresterea copilului

#diabet #copii #spitalul marie curie #sanatate #diabet zaharat

Cum este viata unui copil cu diabet in Romania?

Copiii cu diabet de la Spitalul „Marie S. Curie” (Budimex) si familiile acestora au participat sambata, 13 noiembrie, la evenimentul „Viata cu Diabet” pentru a marca „ Ziua Mondiala a Diabetului ”. Aproximativ 100 de copiii si parinti au lansat baloane albastre in curtea Spitalul „Marie S. Curie”, in semn de solidaritate cu persoanele cu diabet din intreaga lume .

In Bucuresti sunt mai mult de 60.000 de persoane bolnave de diabet, iar din acestia, 250 sunt copii.  Costurile tratamentului pentru un copil cu diabet se ridica la 150-200 lei in medie pe luna, copiii beneficiind de circa 100 de doze de insulina gratuite.

Copiii cu diabet din Romania duc o viata normala, avand la dispozitie diferite sortimente de alimente si dulciuri fara zahar, dar si tratamente de ultima generatie. De asemenea, parintii acestora au grija sa ii implice in activitati sportive apropiate varstei fiecaruia. Insulina poate fi procurata usor, iar dozele pe care le primesc lunar gratuit acopera in mare parte nevoile unui copil cu diabet. Problema este mai mult legata de posibilitatile financiare ale parintilor pentru ca unii copii au nevoie de 150 de doze lunar”, a declarat dr. Mihaiela Mihu, presedintele Asociatiei pentru Copiii si Tinerii cu Diabet din Municipiul Bucuresti, in cadrul evenimentului „Viata cu Diabet”.

Aproape 80 de parinti au aflat, in cadrul evenimentului „Viata cu Diabet”, mai multe despre particularitatile ingrijirii copilului cu diabet, despre automonitorizarea si monitorizarea acestuia, despre terapiile moderne si noile descoperiri la nivel mondial, despre metodele de administrare corecta a insulinei, despre efectele benefice ale activitatilor sportive pentru o persoana cu diabet, despre rolul familiei si al specialistilor in integrarea sociala a copilului care sufera de diabet, despre drepturile si facilitatile copilului cu diabet din Romania.

Invitatii evenimentului care au oferit parintilor informatii pe subiectul evenimentului au fost: dr. Mihaiela Mihu, medic primar pediatru in cadrul Spitalul pentru Copii “Marie S. Curie” Bucuresti, prof. dr. Ioana Micle, medic primar in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Louis Turcanu” Timisoara, dr. Elena Rodica Perciun, medic diabetolog in cadrul Institutului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice “Prof.Dr. N.C.Paulescu”, Marcela Causneanu, psiholog in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii “Marie S. Curie” Bucuresti, Vasile Barbu, presedinte al Asociatiei Nationale a Pacientilor din Romania si Catalina Tabarcea,  Sef Serviciu Evaluare Complexa a Copilului cu Handicap din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6 Bucuresti.

Micutii pacienti s-au distrat alaturi de cei doi clovni ai Fundatiei ClinClowns, s-au lasat pictati pe fete si au fost „ucenicii” magicianului.

Copiii si parintii deopotriva s-au amuzat de pataniile lui Nica din Humulesti care a furat pupaza si ciresele matusii Marioara, personaje intruchipate de papusile trupei de teatru cu marionete Muschetarii.

La finalul evenimentului, aproximativ 100 de copii si parinti au lansat baloane albastre in curtea Spitalul „Marie S. Curie”, in semn de solidaritate cu persoanele cu diabet din intreaga lume, moment din cadrul unei campanii derulate de companie farmaceutica Sanofi-Aventis.

Cele mai bune prajituri, cu ingredinte speciale pentru diabetici, au fost oferite de SC Fox Foods S.I.M.A. SRL, laborator de cofetarie-patiserie, toate produse fara conservati si aditivi, avizate medical.

Evenimentul „Viata cu Diabet” face parte din campania de constientizare a diabetului zaharat „Ziua Mondiala a Diabetului” care se deruleaza in fiecare an in luna noiembrie. Campania este sustinuta de Organizatia Natiunilor Unite, de Organizatia Mondiala a Sanatatii si de Federatia Internationala a Diabetului.

In 2010, la nivel mondial, au loc peste 400 de manifestari dedicate Zilei Mondiale a Diabetului.

Diabetul zaharat este una dintre cele mai comune boli cronice care afecteaza copiii de orice varsta, chiar şi bebelusii. Nedepistata la timp, boala poate fi fatala sau poate duce la leziuni cerebrale grave. La nivel global diabetul de tip I (diabet insulino-dependent sau juvenil, cauza principala fiind producerea unei cantitati insuficiente de insulina de catre pancreas) este cea mai comuna forma de diabet la copii si afecteaza aproximativ 500.000 de copii sub 15 ani. Cu toate acestea, ca urmare a creşterii obezitaţii infantile şi al stilului de viaţa sedentar, diabetul de tip 2 (diabet noninsulin sau cu debut la maturitate, cauza principala fiind utilizarea ineficienta a insulinei de catre corp, iar instalarea bolii este strans legata de greutatea corporala si lipsa activitatilor fizice regulate) este in creştere rapida la copii şi la adolescenţi.

La nivel mondial:

In fiecare an, 70.000 de copii sub varsta de 15 ani dezvolta diabet zaharat tip 1

Diabetul de tip 1 la copii este in crestere, la o rata de 3% in fiecare an

Finlanda, Suedia şi Norvegia au cele mai mari rate de incidenta a diabetului de tip 1 la copii

Peste jumatate din copiii cu diabet zaharat dezvolta complicatii pana la implinirea varstei de 15 de ani

Diabetul de tip 2 afecteaza copiii atat din tari dezvoltate, cat si cele in curs de dezvoltare.

In Romania

Circa 1,3 milioane de romani au sufera de diabet zaharat din care peste 3.000 sunt copii

Asociatia pentru Copiii si Tinerii cu Diabet Zaharat din Municipiul Bucuresti sustine cauza celor 180 de copii cu diabet zaharat aflati in grija medicilor de la Spitalul „Marie S. Curie” (Budimex) din Bucuresti.

Houston NPA este o companie privata, numele acesteia fiind sinonim comunicarii intre corpul medical, farmacisti, asociatiile de pacienti, industria farmaceutica si publicul larg. Publicatia anuala “Ghidul Pacientului”, “Forumul National al Asociatiilor de Pacienti”, seria de evenimente pentru publicul larg “Intalnirile SaFrIna”, evenimentele regionale dedicate farmacistilor “Houston Farma Practic” si campania sociala “Inscrie-te in asociatia de pacienti” (www.asociatiidepacienti.ro) sunt numai cateva dintre proiectele initiate de Houston NPA in ultimul an.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Top
Top

Sfatul expertului