Cresterea copilului

#cuplu #parinti #copii #educatie #familie si relatii # rol parinte

Cum este afectat cuplul de rolul de parinti

Stilul de viata al unui cuplu sufera schimbari majore odata cu rolul de parinte si chiar si cele mai consolidate cupluri trebuie sa faca fata acestei provocari. Indiferent ca este vorba despre un bebelus, un elev de scoala sau un adolescent, copiii rapesc parintilor mult timp si energie. Acestia din urma raman cu tot mai putine resurse, iar stresul isi spune cuvantul. Afla cum este afectat cuplul de rolul de parinti.

1. Parintii nu mai au timp pentru ei

Odata cu formarea cuplului, adesea oamenii renunta la placerile si hobby-urile lor in favoarea vietii de cuplu. Cand apar si copiii, timpul pe care il are un parinte pentru el insusi dispare cu desavarsire.

In aceste momente, este deosebit de important ca parintii sa aiba un sprijin pentru a lasa copiii in grija cuiva si a se ocupa de ei insisi. Cand numai copilul este prioritizat, nu si partenerii, legatura dintre parinti devine subreda, iar partenerii isi pierd individualitatea.

2. Energia parintilor se diminueaza

Copiii consuma energia parintilor continuu si, de cele mai multe ori, inconstient. Tatal si mama se agita pentru binele familiei si renunta la posibilitatea de a-si consuma energia printr-o partida pasionala de sex sau o alta activitate care le-ar face placere.

Educatia copiilor joaca un rol important in felul in care este consumata aceasta energie. O rutina zilnica a celor mici ii ajuta pe parinti sa adopte un stil de viata echilibrat, in care sa aiba asigurate cateva ore de odihna.

3. Bugetul familiei are de suferit

Ceie mai multe cupluri isi doresc copii, iar venirea acestora pe lume este o bucurie. Insa inca din momentul in care se afla de sarcina, situatia financiara a familiei se schimba. Copiii costa bani chiar de dinainte sa se nasca, din pricina analizelor si controalelor necesare. In plus, industria dedicata copiilor este extrem de variata si incasarile constante care se fac, chiar si pe timp de criza, sunt cele din vanzarile produselor pentru copii.

Oamenii sunt mai dispusi sa cheltuiasca pentru cei mici decat pentru ei insisi, insa oferta depaseste, cel mai adesea, puterea de cumparare a unui cuplu. Pentru ca lucrurile sa nu scape de sub control, este important sa se ia niste decizii clare pentru gestionarea bugetului familiei.

4. Cercul de prieteni si interesele

Rolul de parinti aduce schimbari majore in relationarea cuplului cu cei din jur. Parintii isi schimba interesele in functie de nevoile copiilor. Intalnirile cu prietenii lor necasatoriti sunt inlocuite cu intalnirile cu alte cupluri care au copii, discutiile de altadata despre masini sau haine se axeaza pe cresterea copilului etc.

5. Sanatatea parintilor trece pe plan secund

Parintii sunt deosebit de atenti cu starea de sanatate a copilului, insa uita adesea sa aiba grija de ei insisi. Parintii muncesc mult pentru familie si nu merg la controale medicale regulate, asa cum isi duc copiii. Sanatatea adultilor, insa, este vitala pentru supravietuirea familiei. O modalitate de se ingriji de acest aspect o reprezinta asigurarile de viata.

Foto: telegraph.co.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului