Cresterea copilului

#hrana copil #mancare copil #copil la masa #educatie

Cum iti convingi copilul sa stea cuminte la masa

Ora de masa e un cosmar pentru multi parinti ai caror copii nu vor sub niciun chip sa stea linistiti pe scaun, cu farfuria in fata. E momentul in care cei mici ar face orice altceva numai sa nu manance. Nu exista o formula magica pentru a-l determina pe copil sa stea la masa, dar exista cateva trucuri ajutatoare.

Mai intai de toate nu trebuie sa pretentia ca cel mic sa stea nemiscat la masa mai bine de jumatate de ora, in rand cu cei mari. Timp de cateva saptamani e bine sa uiti de pranzurile linistite, caci te vei confrunta cu o multime de tipete si plansete in fata farfuriei cu mancare. Dar rabdare! Sfatul specialistilor este sa o iei treptat.

Da-i sa manance odata cu toti ai casei

Daca cel mic a inceput diversificarea, asadar are deja 6-7 luni, cel mai bine este sa pornesti cu un scaun special, dotat cu masuta. Daca e deja marisor, cel mai bine este sa aiba scaunul lui, adaptat varstei, sau unul obisnuit, dotat cu o perna mai inalta, astfel incat sa stea comod la masa celor mari.

Nu incerca sa il hranesti separat, ci odata cu cei mari. Cel mai probabil, e vorba despre cina pe care o puteti lua impreuna, dupa ce va intoarceti de la serviciu, sau de mesele din weekenduri. Asadar, nu mananca mai intai copilul, caruia eventual i-ai gatit separat, apoi ceilalti mari. Toti membri familiei se asaza odata la masa.

Nu il lasa prea mult sa astepte

Copiii isi pierd repede rabdarea si daca i-ai cerut sa se aseze la masa, dar preparatele sunt inca gata, vor trece cateva minute si el se va ridica sa mearga la joaca. Asadar, pune-l la masa atunci cand ii pui si farfuria in fata.

Inlatura lucrurile care ii distrag atentia

Elimina din preajma lui toate lucrurile care i-ar putea distrage atentia. Televizorul, tableta, jucaria preferata, orice ar putea prezenta interes trebuie sa dispara din raza lui vizuala pe timpul mesei.

Atentie si la gustarile dintre mese

Copiii ajung sa nu mai manance la pranz sau la cina pentru ca, intre mese, s-au hranit cu fel si fel de gustari, de la fructe, la snacks-uri sau dulciuri care le-au taiat pofta de mancare. Si atunci e de inteles de ce nu mai vrea sa stea la masa. Limiteaza-i gustarile si ai grija ca ele sa fie luate cu cel putin doua ore inainte de masa principala.

Nu transforma masa intr-un chin

Masa nu e o joaca, dar cu atat mai mult nu este un chin. Asadar, nu iti forta copilul sa manance, ci mai degraba convinge-l pregatindu-i preparate hazlii. Pune-ti imaginatia la contributie si prepara platoruri care sa arate bine vizual. Il poti pune chiar pe el sa orneze sandvisurile sau ouale fierte si vei vedea ca in felul acesta il vei convinge mult mai usor ca trebuie sa stea la masa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului