Cresterea copilului

# ghiozdan copil #alegere ghiozdan #ghiozdan

Cum alegi ghiozdanul potrivit pentru copilul tau

Pregatirea pentru noul an scolar se face, de obicei, pe ultima suta de metri.  Ca sa nu mai fie un stres in plus anul acesta, poti incepe sa cauti din timp rechizite si ghiozdan. Iti prezentam cativa pasi simpli care sa te ajute sa alegi ghiozdanul cel mai potrivit pentru copilul tau.

Culoarea ghiozdanului

Ca in orice proces legat de copil, ideal este sa il implici in mod direct, sa tii cont de dorintele si placerile lui. Desigur, trebuie sa ii povestesti despre utilitatea ghiozdanului si despre buget, dar il poti lasa sa isi aleaga singur culoarea si modelul. Incercati sa va uitati pe site-uri unde au modele colorate, cu imprimeuri specifice varstei, care sa ii trezeasca sentimente de bucurie cand il poarta si sa nu resimta caratul ghiozdanului ca pe o corvoada.

Bugetul alocat

Sunt cheltuieli multe si mari la inceputul fiecarui an scolar. Pe langa caiete, manuale, rechizite si haine, trebuie sa aloci buget si pentru ghiozdan. Orienteaza-te catre magazine care au oferte promotionale, reduceri sau  produse cu raport corect calitate pret. Nu cumpara un produs doar pentru ca este foarte ieftin, fara sa fii atenta la detaliile de siguranta, la metodele de purtare, la material. Daca faci o alegere doar pe baza pretului foarte scazut, exista riscul sa fii nevoita sa inlocuiesti ghiozdanul mai repede decat te astepti si sa ii cauzeze si copilului disconfort la purtare.

Materialul din care este confectionat ghiozdanul

Inainte de a alege materialul trebuie sa iei in calcul faptul ca micutul tau va purta ghiozdanul in fiecare zi, indiferent de starea vremii. Asadar, are nevoie de un ghiozdan rezistent, dintr-un material durabil, care sa poata fi folosit si in zilele cu soare, dar si pe ploaie sau ninsoare.

Sunt acum pe piata ghiozdane din nailon sau poliester, rezistente la apa, unele chiar impermeabile.

Dimensiunile ghiozdanului

Copilul se va simti confortabil daca va avea ghiozdanul pe masura lui. Cand ii cumperi ghiozdanul, asigura-te ca se potriveste cu nivelul lui de dezvoltare fizica. Sa fii atenta sa nu atarne mai jos de mijloc si sa nu fie ridicat mai sus de umeri. In ceea ce priveste latimea, ai grija sa nu fie mai mare decat umerii copilului.

Ce greutate trebuie sa aiba ghiozdanul copilului

Ideal ar fi ca ghiozdanul celui mic sa nu depaseasca mai mult de 1 kilogram atunci cand nu are nimic in el, iar cand il umple cu cele necesare pentru scoala, greutatea ghiozdanului sa nu fie mai mult de 10% din greutatea copilului. Adica daca prichindelul tau are 30 de kilograme, ghiozdanul ar trebui sa cantareasca maxim 3 kilograme cu cartile si rechizitele in el.

Sistemul de reglare

Bretelele ghiozdanului trebuie sa fie suficient de late incat sa se incadreze corect pe umerii copilului. Este neaparata nevoie ca acestea sa fie ajustabile, ca sa poti sa ii fixezi ghiozdanul in spate. Ideal ar fi sa poarte ghiozdanul pe ambii umeri pentru a evita deformarea coloanei vertebrale. Materialele din care sunt confectionate bretelele sa fie cu burete si material poros, poate chiar antiderapant, sa se poata fixa corect atat peste un tricou subtire, dar si peste o geaca de iarna. Poti opta pentru o varianta de ghiozdan tip troler, insa exista riscul, si in acest caz, sa se intample deformatii ale coloanei vertebrale din cauza pozitiei nefavorabile in timpul mersului.

Compartimentarea interna

Ca sa poata avea confort sporit, greutatea trebuie distribuita egal si in interior. Asadar, poti alege un ghiozdan care sa aiba compartimente simetrice in interior si sa iti inveti copilul sa pregateasca ghiozdanul corect: obiectele grele mai aproape de spate, iar cele mai usoare in buzunarele dinspre exterior.

Indiferent de tipul de ghiozdan pe care il alegi pentru copilul tau, inainte de orice, ia in calcul siguranta lui, faptul ca poarta ghiozdanul zi de zi, faptul ca este in crestere si are nevoie de o coloana vertebrala dreapta si sanatoasa.

Sursa foto: shutterstock.com/

 Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului