Cresterea copilului

#bona #cautabona.ro #bonus #ingrijire copil #babysitter #alegere bona

Cum alegi bona potrivita pentru copil

Alegerea si angajarea bonei reprezinta una dintre cele mai mari provocari de parinte, pentru ca este vorba de o persoana straina pe mana careia esti nevoita sa iti lasi copilul. Pentru a fi sigura ca alegi cea mai de incredere si capabila bona pentru micutul tau, asigura-te ca treci prin toti pasii esentiali ai unei recrutari si ca implici si copilul in procesul de selectie.

 

Creeaza-ti in minte portretul bonei ideale


O greseala frecventa in randul tot mai multor parinti este ca atunci cand cauta bona incearca sa gaseasca un substitut al propriilor persoane.

In mod cert, nu exista o persoana mai potrivita, capabila si iubitoare decat tine care sa aiba grija de copil. Insa este imposibil sa te clonezi, de aceea trebuie ai asteptari realiste si sa faci tot posibilul sa alegi cea mai capabila persoana care sa aiba grija de cel mic.

Porneste in cautarea bonei cu un model in minte despre ce calitati si aptitudini trebuie sa aiba. De exemplu, sa fie sincera, sa stie sa acorde primul ajutor , sa aiba experienta de lucru cu copii, referinte etc. Ai putea merge mai departe si te-ai putea gandi si la cateva criterii legate de sex, varsta si aspect fizic , insa acestea nu trebuie sa fie definitorii.

In orice caz, pregatirea unei astfel de liste te ajuta sa elimini mai repede si mai usor persoanele care nu corespund criteriilor tale de selectie, fara a pierde timp si energie.
 

Alege o metoda de recrutare


Exista mai multe metode prin care poti recruta online sau printre cunostinte. Pe oricare dintre ele ai alege, este important sa iti pregatesti o lista de candidati nu foarte lunga pentru intervievare.
 

Evita greselile frecvente de la interviu


Scopul interviului este sa discutati despre ea si despre cat de in masura este sa aiba grija de copil. Multi parinti gresesc atunci cand schimba directia interviului spre subiecte irelevante sau vorbesc doar despre ei si scapa posibilitatea de a afla informatii pretioase.

Stabileste-ti de dinainte o lista cu intrebari esentiale, astfel incat sa fii sigura ca nu omiti niciun punct important. Fa-o sa se simta confortabil in timpul interviului, pentru ca numai asa vei afla mai multe lucruri si ai o sansa la sinceritate din partea ei.

Pune-i intrebari deschise, care sa presupuna raspunsuri ample si complete. Evita intrebarile inchise care-i ofera posbilitatea sa raspunda doar cu "da" sau "nu".

Exista multe intrebari importante care ii trebuie adresate, insa cea legata de experienta cu copiii este cea mai importanta. Nu uita nici de intrebarile ipotetice, care ii testeaza modul de reactie in cele mai confuze si periculoase situatii in care s-ar putea afla copilul in lipsa ta.
 

Verifica-i referintele


Dupa ce intervievezi toate candidatele posibile, opteaza pentru doua dintre ele si verifica-le cu atentie referintele.

De cele mai multe ori acestea sunt trecute doar ca sa fie in CV si nu sunt verificate, ceea ce este o mare greseala. Este important si esential pentru siguranta copilului sa verifici daca bona a avut o experienta placuta cu alti copii.
 

Vezi cum se intelege cu copilul


Copilul poate fi cel mai bun recrutor al bonei. Ar trebui ca intre ei sa fie un soi de " dragoste la prima vedere " inca de la primele interactiuni.

Chiar daca tu ai o preferata, daca micutului tau nu ii este pe plac, atunci nu e potrivita pentru el. Asigura-te ca posibila bona petrece putin timp cu micutul tau inainte de a o angaja pentru a vedea daca se inteleg.

Linkuri recomandate: 

 Bone Bucuresti I Bone Constanta I Bone Cluj I Bone Iasi I Bone Sibiu I Bone Timisoara I Bone I Bona part time I Bona interna I Angajez bona

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului