Cresterea copilului

#cresterea copilului #parinti #ingrijirea copilului #comportament parinti

Cresterea copilului, o responsabilitate mai mult a femeilor?

In familia moderna, ambii parinti au grija de copii. Cu toate acestea, mai multe studii arata ca femeile, chiar si cele care se plang de inegalitate, fac in asa fel incat lor sa le revina cele mai multe responsabilitati privind cresterea copiilor.
 

Femeile sunt mai dispuse sa-si ingrijeasca copiii


Potrivit unui studiu de la Universitatea din Virginia, Statele Unite, cercetatorii au chestionat 181 de profesori heterosexuali care aveau copii cu varsta de maxim 2 ani. Persoanele chestionate au notat, pe o scara de la 1 la 5, presiunea exercitata asupra vietii lor de cresterea copilului.

Din sarcinile existente in intrebari faceau parte schimbarea scutecelor, mersul cu copilul la doctor, trezitul in toiul noptii pentru a ingriji bebelusul etc. 16 din 25 de sarcini au rezultat ca fiind preferate de catre femei, care faceau aceste lucruri cu mai multa tragere de inima decat barbatii. Singurul punct la care femeile s-au aratat mai putin dornice a fost sa stabileasca cine ce face pentru copil. Per total, la finalul chestionarului, femeile aveau un punctaj cu 10% mai mare decat barbatii.

Cercetatorii sunt de parere ca mamele sunt mai dispuse sa faca cel mai mare efort pentru copil din cauza presiunii societatii sau pentru a nu avea sentimentul de vinovatie. In acelasi timp, exista cercetatori care cred ca aptitudinile maternale au cauze biologice: femeile cu mai mult testosteron sunt mai dezinteresate de copii. La venirea pe lume a unui copil, nivelul de testosteron al barbatilor scade brusc, ca un mecanism biologic care incurajeaza legatura tatalui cu copilul sau.

In cadrul aceluiasi studiu, familiilor li s-a oferit concediu de maternitate platit si 69% dintre femei au profitat de aceasta ocazie, spre deosebire de 12% dintre barbati.

O cercetare din 1991 din Statele Unite, condusa de Marjorie Starrels, arata ca aparitia pe lume a primului copil creste cu 91% responsabilitatile domestice ale unei femei.

In alt studiu, din 1993 la Universitatea Boston, au fost observate 100 de parinti timp de 5 ani. S-a constatat ca adesea femeile sabotau orice posibilitate de egalitate in privinta responsabilitatilor domestice. Femeile considerau ca sunt mai pricepute la anumite lucruri.

Specialistii atrag atentia asupra tendintei mamelor de a-si tine partenerii departe de sarcinile traditionale si responsabilitatile ingrijirii copilului. Unele dintre ele stabilesc standarde imposibile de tipul: sotul a facut mancare, dar nu a pus destula sare si nu a spalat vasele.
 

Schimbari in comportamentul parintilor, privind responsabilitatea


Potrivit studiilor recente, s-a constatat ca in prezent sunt multi tati care schimba scutece si isi ingrijesc copilul. De asemenea, tatii si mamele isi petrec mai mult timp cu copiii decat o faceau in trecut. Din 1985, barbatii stau de 2 ori mai mult cu copiii. "Cu toate acestea, in prezent mamele petrec de 2 ori mai mult timp cu cei mici decat barbatii" afirma John Robison, sociolog la Universitatea din Maryland.

Intr-un studiu Rhoads, publicat in 2012, se arata ca atat barbatilor, cat si femeilor le place cel mai mult sa vorbeasca si sa se joace cu copiii lor. In cazul tatilor, insa, acestia au obtinut un scor cu 40$ si, respectiv, 10% mai mic decat femeile cand s-a calculat de cate ori fac aceste lucruri efectiv.

Din aceste motive, specialistii in relatii si familie recomanda sotiilor sa fie foarte atente cand stabilesc responsabilitatile in familie impreuna cu partenerii lor.

Sursa foto: studymagazine.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului