Cresterea copilului

#anxietate copii #crestere copii #copii #anxietate

Copilul tau sufera de anxietate? Cum iti dai seama de acest lucru si ce trebuie sa faci

Anxietate poate afecta si copiii. Poate fi vorba despre teama de intuneric, despre nervozitate cu privire la intalnirea cu oameni noi sau de grijile dinaintea unui test scolar. Oricum ar fi, toti copiii simt anxietate ocazional, ceea ce este perfect normal.

Expertii recomanda parintilor sa nu se concentreze pe eliminarea cauzelor care pot provoca anxietatea (acest lucru fiind practic imposibil), ci pe obiectivul de a ajuta copilul sa gaseasca modalitati care sa il ajute sa gestioneze aceste stari.

Anxietatea este normala

Asa cum sentimentele de fericire, tristete, furie, bucurie sau jena sunt firesti, anxietatea este si ea un sentiment normal pe care copilul il poate trai. Anxietatea este acea senzatie de neliniste, ingrijorare, nervozitate sau frica pe care o traim atunci cand ne confruntam cu o situatie stresanta sau infricosatoare. Este o emotie umana naturala si, desi, pe moment, poate fi neplacuta, ea are si un avantaj. Anxietatea este o forma de raspuns a organismului in caz de accident, sau atunci cand creierul percepe o amenintare sau un pericol. Deci este o forma de protectie.

Simptomele anxietatii la copii

Desi este usor sa gresim in depistarea anxietatii unui copil exista cateva semne de care ar trebui sa tinem cont, acestea fiind corelate si cu varsta copilului. In cazul copiilor mici, care nu sunt capabili sa spuna pe deplin ceea ce simt, anxietatea se poate manifesta prin iritare si tendinta de a fii necooperant, refuzand sa faca anumite lucruri cum ar fi mersul la orele de sport sau ingrijirea zilnica. Copilul poate plange si tipa atucni cand trebuie sa faca ceva, iar acest lucru se poate interpreta usor ca un comportament de opozitie si obraznicie si nu ca un semn de anxietate.

In cazul copiilor mai mari, simtomele pot include pe langa tipete si lovituri, iritabilitate si suparare. De asemenea, ei vor incerca sa sara peste actiunile care ii fac nervosi folosind tehnici de evitare mai elaborate, cum ar fi sa se simta brusc bolnavi inainte sa mearga la scoala, sa spuna ca nu mai este interesat de cursul de dans sau motiveze ca are de facut teme atunci cand ar trebui sa se intalneasca cu noii vecini. Uneori ei vor vorbi despre grijile lor - parintii trebuie doar sa invete sa ii asculte.

Un alt simptom al anxietatii este tristetea. Atat in cazul copiilor mici, cat si a celor mari, anxietatea poate cauza probleme de concentrare sau tulburari de somn. Ea se poate manifesta si fizic prin dureri de cap sau de stomac.

Ce poti face daca ai un copil care sufera de anxietate

 

1. Empatizeaza - Primul pas este sa vorbesti cu copilul tau si sa aflii care este cauza anxietatii lui. Nu judeca, nu respinge si nici nu ridiculiza temerile si fricile lui.

2. Invata-l sa foloseasca tehnici de calmare - Ajuta-ti copilul sa gaseasca tehnici si strategii la care sa poata apela stunci cand se simte nelinistit. Pentru cei mici poate fi de ajuns animalutul de plus preferat. Pentru cei mari - invata copilul sa dea pentru teama pe care o simte o nota de la 1 la 10 si apoi sa numere incet, descrescator, de la acel numar pana la 0. Cu copiii si mai mari, se poate practica respiratia profunda sau tinerea unui jurnal in care sa ei scrie ceea ce gandesc sau simt.

 

 

3. Invata copilul sa practice vorbirea pozitiva si motivanta si sa isi pastreze calmul atunci cand se confrunta cu situatiile care ii genereaza anxietate.

4. Cauta solutii gradate si in pasi mici, usor de acceptat si de parcurs de copil, pentru rezolvarea situatiilor care declanseaza anxietatea.

 

 

5. Stabileste daca ai nevoie de ajutor de specialitate si ia legatura cu un medic in acest sens.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului