Cresterea copilului

#socializare #integrare #joaca #copii #prieteni

Copilul tau nu are prieteni?

Cand iese la joaca, copilul tau este singurul care sta deoparte si priveste? Are probleme cu socializarea si integrarea in grupurile de copii? Trebuie sa iei masuri si sa il ajuti sa se integreze cat mai bine.

Alaturi de alti copii, juniorul tau invata mai repede si se dezvolta mai bine din punct de vedere emotional. Prietenii invata unul de la celalalt, se distreaza impreuna si incearca sa isi rezolve problemele.

De asemenea, in cadrul grupurilor, copilul invata sa comunice si sa coopereze – lucru care ii formeaza personalitatea pentru mai tarziu.

Ce poti face daca nu reuseste sa se integreze?

Daca, asa cum spuneam mai sus, nu se joaca cu copii de la bloc, spre exemplu, si nu face decat sa se uite cu jind la acestia, incearca sa rezolvi problema in felul urmator: organizeaza o petrecere la tine acasa si cheama-i pe toti copiii vecinilor. Fa in asa fel incat juniorul tau sa fie in centrul atentiei. Organizeaza jocuri care sa ii apropie, care sa ii stimuleze si sa ii faca sa-si doreasca sa nu mai plece. In acest mod ceilalti copii, vor stii ca pustiul tau este o sursa de distractie si vor fi atrasi de el.

De asemenea, in momentul in care iese la joaca, stai putin langa ei si initiaza niste joculete in care sa ii atragi pe toti. Ai sa vezi ca juniorul tau se va integra imediat, cu putin ajutor din partea ta.

Nu il impinge de la spate

Daca totusi nu isi doreste sa stea toata ziua cu copiii, nu il obliga. E de ajuns sa se joace timp de doua ore. Daca apoi vrea sa vina in casa, sa citeasca, sa se utie la televizor ori sa aiba alta activitate stimulanta, permite-i sa faca aceste lucruri.

Ofera-i incredere

Cea mai mare greseala pe care o poate face un parinte este sa isi intrebe copilul “oare de ce fug toti copiii de tine?”. Nu trebuie sa pui astfel de intrebari pentru ca acesta se va introverti si mai mult. Incearca sa il faci sa aiba cat mai multa incredere in sine, sa il faci sa priceapa ca este un copil deosebit si sa ii spui ca acei care il vor avea ca prieten, vor fi foarte norocosi.

Prietenia adevarata se leaga pe la opt ani

Nu te ingrijora daca are 5 ani si niciun prieten de care sa vorbeasca tot timpul. La o varsta atat de frageda, copilul nu constientizeaza foarte bine notiunea de prieten, pentru el, toti fiind parteneri de joaca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului