Cresterea copilului

#copil #parinti #responsabilitate

Copilul tau este suficient de mare pentru a ramane singur acasa?

Vine o vreme in care copilul se simte pregatit sa ramana singur acasa si chiar daca parintilor le este teama sa faca acest pas, este recomandat sa-i ofere aceasta libertate. Desigur, parintele este totusi cel care decide daca micutul sau este pregatit sa ramana singur , in functie de cativa factori esentiali.

Varsta nu este un criteriu elocvent


Sa decizi daca un copil este pregatit sa ramana singur acasa in functie de varsta lui este o greseala. Nu are nicio importanta ca pustiul are 12 ani, daca el este inca destul de imatur si nepregatit pentru asumarea unor responsabilitati. Totul depinde de capacitatea micutului de a intelege ce implica faptul ca el va ramane “stapanul” casei cu anumite responsabilitati, chiar si numai pentru cateva ore.

Factori importanti


Pentru a fi lasat singur acasa, copilul trebuie sa fie responsabil si sa stie cum sa reactioneze in anumite situatii neprevazute. Totusi, pentru ca nimeni nu se naste invatat, este de datoria parintilor sa ii explice si sa il invete pe micut ce are de facut, ca de exemplu:

  • In caz de urgenta (incendiu, accident domestic sau daca cineva incearca sa deschisa fortat usa sau sparge geamul) sa sune imediat la 112;
  • Sa nu lase niciodata focul (aragazul) sau apa deschise;
  • Sa nu aprinda lumanarele si sa le lase nesupravegheate;
  • Sa incuie tot timpul usa cu cheia si sa verifice daca aceasta este bine inchisa;
  • Sa nu deschida usa niciunui strain, chiar daca se recomanda a fi prieten de familie.


De asemenea, pe o coala A4 noteaza-i copilului toate numerele de telefon importante (numerele parintilor, al unui vecin mai apropiat, numerele de la politie, salvare si pompieri). De asemenea, scrie pe foaie adresa completa de acasa.

Totodata, avertizeaza-l pe copil sa nu intre in casa daca observa ca usa este deschisa sau daca se aud zgomote dinauntru, ci sa ceara ajutorul unui vecin.


Daca micutul pricepe toate aceste lucruri si considera ca s-ar descurca, inseamna ca este pregatit sa ramana singur acasa.

Daca totusi iti este teama, incearca sa il testezi, lasandu-l singur timp de jumatate de ora pentru a vedea ce se intampla.

Stabiliti regulile


Daca ramane singur acasa, nu inseamna ca se aplica expresia “cand pisica nu-i acasa, soarecii joaca pe masa”. Stabileste cateva reguli pe care el sa le urmeze pana cand unul dintre parinti ajunge acasa. De exemplu, atunci cand vine de la scoala, copilul trebuie sa se spele pe maini, sa se schimbe, sa manance si apoi sa isi faca lectiile.

De asemenea, stabiliti daca el are voie sa isi aduca prietenii in casa sau sa mearga sa ii viziteze, ori sa iasa afara la joaca cu acestia.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare