INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Cresterea copilului

#febra #diagnostic #sanatate #greata #durere #apendice #peritonita #copil #apendicita

Copilul tau are apendicita?

Apendicita acuta este considerata o boala usoara, cu o interventie chirugicala simpla, care se diagnosticheaza destul de rapid. Insa, in cazul copiilor situatia este mai dificila decat in cazul celor mari. In general, copilul are pe langa simptomele specifice unui adult si alte senzatii, ceea ce impiedica punerea diagnosticului imediat.

Apendicita la copil este foarte des intalnita si apare in urma astuparii apendicului (organ linfoid abdominal situat la nivelul primei portiuni a intestinului gros) ceea ce duce la declansarea unui proces infectios. Apendicita la copil se manifesta cu o rapiditate mai mare decat in cazul adultilor.

Ce se intampla propriu-zis?

Apendicele este similar unui cilindru cu o lungime de 7-8 cm si reprezinta un organ de aparare la fel ca si amigdalele. In momentul in care este atacat de microbi sau de probleme mecanice ( acumulare de materii fecale) apendicele se inflameaza, ceea ce conduce la instalarea apendicitei.

Care sunt simptomele apendicitei la copil?

Daca micutul tau prezinta simptomele urmatoare, este necesar sa mergi cat se poate de repede la cea mai apropiata unitate spitaliceasca pentru a fi consultat:

  • Durere care apare brutal in partea dreapta, mai jos de abdomen (fosa iliaca dreapta);
  • Durere iradianta la nivelul piciorului drept, accentuata la efort sau chiar la miscari mai usoare;
  • Stari de greata, insotite de varsaturi ;
  • Pierderea poftei de mancare;
  • Febra moderata, in jur de 38,5;
  • Tulburari de tranzit intestinal (frecvent apare constipatia, insa poate aparea si diareea);

Atentie: febra de peste 39°C este de cele mai multe ori semnul unei perforatii apendiculare! Alaturi de febra se mai poate constata si o accelerare a pulsului.

Cum se pune diagnosticul?

In conditiile unei forme de boala mai putin complicate, medicul depisteaza o durere situata intre obilic si osul de la incheietura piciorului drept. Palpand aceasta zona cu blandete se va simti o usoara rezistenta, practic degetele nu se mai cufunda in piele. Nu incerca singur/a sa palpezi abdomenul copilului deoarece este nevoie de experienta medicala pentru a depista acest lucru.

Medicul il va spitaliza imediat pe copil daca pune un diagnostic sigur, insa, in caz contrar va cere o analiza de sange pentru a vedea daca numarul leucocitelor este crescut. In cazul in care se constata ca este urgent nevoie de aflarea unui diagnostic rapid, se va face o ecografie abdominala pentru a se vedea in ce stadiu se afla apendicul.

In cazul copiilor, este necesar sa se puna diagnosticul cat se poate de repede de la aparitia simtomelor, pentru ca evolutia bolii este rapida si pot aparea complicatii grave. Daca nu este scos la timp, apendicul se poate perfora, ceea ce duce la raspandirea infectiei in toata cavitatea abdominala. In acest caz, este foarte greu de tratat si survine decesul.

Tratamentul apendicitei este chirurgical, prin excizia apendicului, interventia fiind considerata destul de simpla. Dupa operatie se continua tratamentul cu antibiotice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top
Top