Cresterea copilului

#copii #televizor #ingrijire copii

Copilul sub 3 ani si efectele negative ale televizorului asupra lui

Studiile au demonstrat ca primii trei ani din viata sunt decisivi pentru dezvoltarea creierului copilului, iar in respectiva perioada este nevoie ca micutii sa aiba un contact vizual direct cu parintii sai.

Mai mult decat atat, specialistii sustin ca pana la 18 ani copiii nu ar trebui sa priveasca mai mult de doua ore pe zi la un ecran, deoarece, pe termen lung, pot aparea o multime de probleme de sanatate.

Mamicile trebuie sa constientizeze riscurile la care sunt expusi micutii lor, asa ca vom prezenta cateva din efectele daunatoare ale televizorului asupra copilului.


1. Copiii pot dezvolta anumite stari de nervozitate si agitatie


Uneori, efectele nocive ale televizorului asupra sanatatii unui copil sunt greu de sesizat, iar cele psihologice pot fi puse pe seama altor activitati.

Agitatia psihomotorie este unul din efectele negative ale televizorului. Se caracterizeaza prin faptul ca micutul simte lipsa intensitatii stimulilor de la televizor, chiar si atunci cand nu are acces la acesta. Daca nevoile nu ii sunt satisfacute, copilul va deveni agitat.


2. Copiii prezinta riscul de a deveni inadaptati social


Copiilor care se uita la televizor le lipseste interactiunea, iar mai tarziu le va fi foarte greu sa se integreze intr-un colectiv si sa socializeze.

Jocurile adecvate varstei, lecturarea de povesti si petrecerea timpului alaturi de alti copii sunt alternativele pe care trebuie sa le aiba in vedere orice mamica.

Uitandu-se la televizor, copilul uita sa se implice in conversatie, nu isi pune intrebari si nici nu cauta solutii, deoarece este absorbit de imagine si sunet.


3. Copiii urmeaza puterea exemplului


Copiii mici, cu varsta pana in trei ani nu stiu sa faca distinctia intre lumea reala si cea fictionala, astfel incat iau de bun tot ceea ce vad pe micile ecrane. Ulterior, ei isi pot insusi anumite valori de la televizor, iar eroii din desenele animate/ filme devin adevarate modele pentru ei.


4. Copiii sunt supusi unor efecte negative de natura fiziologica (obezitate, probleme cardiovasculare, tensiune arteriala ridicata)


Poate, ca mamica, esti tentata sa iti lasi copilul nemiscat in fata televizorului, in timp ce te ocupi de treburile casnice. O astfel de atitudine, poate prezenta riscuri majore pentru sanatatea copilului, iar studiile cercetatorilor arata ca micutii pot avea probleme cardiovasculare, prezinta tendinta de ingrasare sau le este ingreunata capacitatea lingvistica.

In urma unor ample studii s-a constatat ca micutii care isi petrec prea mult timp in fata televizorului risca sa aiba probleme cardiovasculare chiar de la o varsta foarte frageda.

Obezitatea este un alt risc la care sunt supusii copiii sub trei ani care se uita la televizor. Lipsa miscarii fizice si consumarea anumitor gustarele in acest interval vor incetini metabolismul copilului. Pentru ca este incurajat sedentarismul, se intarzie dezvoltarea motorie a copilului, care la aceasta varsta isi construieste musculatura.

Testele au mai aratat si faptul ca micutii care privesc la televizor au o tensiune arteriala sistolica si diastolica cu 5-7 puncte mai mare decat cea normala.

Sursa foto: medimanage.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului