Cresterea copilului

#gradinita #copii #parinti

Copilul si teama de gradinita

Foarte multi parinti se confrunta cu situatia in care copilul refuza sa ramana la gradinita in primele zile. Cel mai dificil pentru parinti este momentul in care copilul incepe sa planga si sa implore sa nu fie lasat la gradinita .


Chiar daca aceasta situatie neplacuta pentru copii nu dureaza, in mod obisnuit, mai mult de o saptamana, ar fi bine sa faci totusi cativa pasi pregatitori pentru a-l obisnui pe micut cu ideea de gradinita.


Discuta cu micutul


Cu aproximativ doua saptamani inainte de inceperea gradinitei, explica-i zilnic copilului ca in viitorul apropiat urmeaza sa mearga la gradinita. Explica-i ca acolo va avea multi copii cu care sa se joace si sa se distreze, ca  doamna educatoare ii va invata multe lucruri noi si ca va desfasura foarte multe activitati educative si distractive.
Eventual poti merge cu copilul de cateva ori sa vizitati gradinita pentru a se obisnui cu ideea ca acela va fi noul sau loc de joaca .


Da-i motive sa ii placa gradinita


Daca este pasionat de povesti, spune-i ca la gradinita educatoarea le va spune deseori povesti si ca daca doreste, isi poate lua de acasa cartea sa preferata pentru a i-o inmana supraveghetoarei sa le citeasca. De asemenea, daca ii place sa deseneze, promite-i ca ii vei oferi cele mai frumoase carioci si creioane colorate si asigura-l ca la gradinita va desena si colora in fiecare zi.


Gaseste-i colegii


Este foarte posibil ca in grupa lui sa existe copiii pe care deja ii cunoaste. Daca este posibil, roag-o pe educatoare sa iti dea o lista cu viitorii colegi ai micutului tau. Poate pe lista respectiva se afla chiar unul dintre cei mai buni camarazi de joaca ai copilului tau. In acest fel, va accepta mult mai usor ideea de a ramane la gradinita.


Nu pleca brusc


In primele zile in care il duci la gradinita, intra cu el in clasa si ajuta-l sa isi faca noi prieteni. Discuta cu alti parinti prezenti acolo si indeamna-l si pe el sa se joace cu copiii acestora. Daca are mici probleme de socializare, tu il vei ajuta sa isi faca noi prieteni mai usor.


De asemenea, atunci cand il aduci la gradinita, nu pleca brusc, ci mai ramai macar 5 – 10 minute. El se va simti mai bine stiind ca tu esti acolo, iar aceasta siguranta oferita de prezenta ta ii va da mai multa incredere.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului