Cresterea copilului

#copil #greseala #pedeapsa #disciplina #parinti #reguli

Copilul si pedepsele

Bataia nu este rupta din rai si in niciun caz nu mai este privita ca o metoda de disciplinare a unui copil. Insasi cuvantul disciplina poate trezi in anumite persoane un sentiment de frustrare, pentru ca educatia unui copil este privita in zilele noastre cu mult mai multa caldura si dragoste, in detrimentul duritatii. De aceea, cuvantul pedeapsa suna tiranic, insa ceea ce trebuie de fapt sa faci, este sa iti ghidezi copilul in descoperirile pe care le face despre viata.

 

 

Bineinteles, standardele unui bun comportament sunt relative, iar ceea ce este exemplar si corect intr-o familie, poate fi privit ca inadmisibil in alta. Pe masura ce copilul creste, acesta absoarbe normele si valorile tale despre ceea ce inseamna corect sau gresit, pedepse, educatie, viata. Asadar, esti responsabil pentru ceea ce va deveni copilul tau.

Pedeapsa este unul din mijloacele pe care parintii le folosesc pentru a se impune, pentru a-l determina pe copil sa adopte anumite comportamente, fiind privita ca o sursa garantata pentru succes. Copiii insa nu au nevoie de pedepse, au nevoie de o persoana care sa ii invete ce este bine si ce este rau. Acestia incep sa faca diferenta in jurul varstei de 2 ani si jumatate.

Diferenta dintre pedeapsa si ghidare spre anumite comportamente este atitudinea pe care o ai. De exemplu, copilul tau arunca mingea prin casa. Scopul tau este sa il inveti sa respecte faptul ca obiectele se pot deteriora, daca se va juca cu mingea si nu sa ii arati cine este seful in casa.

Asadar, modul in care aplici pedepsele depinde de varsta celui mic si de personalitatea acestuia. Unii copii incep sa reactioneze daca simt glasul ridicat al parintilor, altii se linistesc mult mai repede prin vorbe calme. Indiferent de aceste criterii, daca vrei sa folosesti aceasta metoda eficient, trebuie sa tii cont de cateva lucruri:

Pasul 1. Nu amana aplicarea pedepsii

Copilul tau are nevoie de stabilitate, iar sistemul pedepselor este folosit, in primul rand, pentru a-l ajuta pe copil sa inteleaga ce e bine si ce e rau, nu pentru a te impune in fata lui. Asadar, daca cel mic a gresit, nu il ameninta spunandu-i ca o sa il pedepsesti tu cand vii acasa sau cand vine mami/tati acasa. Cei mici uita imediat despre ce este vorba, asa ca nu ai nicio sansa sa il atentionezi mai tarziu. Acesta nu va mai putea identifica pedeapsa cu greseala, iar scopul tau este tocmai acesta, sa isi dea seama care este diferenta intre bine si rau. Asadar, peseapsa se formuleaza imediat.

Pasul 2. Formuleaza cerinte realiste

Este normal, ca parinte, sa vrei cat mai mult de la copilul tau, insa trebuie sa fii realist si sa nu ceri peste limita de intelegere a celui mic. De exemplu, nu te astepta ca un copil mic sa nu se mai murdareasca, pentru ca acest lucru nu se va intampla; copilul nu va fi niciodata la fel de logic si atent ca tine.

Chiar daca ai un copil care da dovada de multa maturitate pentru varsta sa, asta nu inseamna ca trebuie sa il tratezi ca pe un adult in miniatura. Vei descoperi ca mai tarziu te va sfida si va deveni o fire rebela , revoltandu-se impotriva asteptarilor tale.

Foloseste mai bine diplomatia si incearca sa dai cat mai putine comenzi. In cazul in care trebuie sa intervii, ofera alternative si poarta-te calm, astfel incat sa induci un astfel de comportament si copilului tau.

Pasul 3. Rasplateste-l

Daca copilul tau a invata, de exemplu, cum sa se poarte cu animalele, atunci lauda-l si recompenseaza-l cu o imbratisare . Daca inca prefera sa le traga de urechi, incearca sa ii ignori tipetele si nu ii acorda prea multa atentie. In caz contrar, ii vei transmite ca iti poate capta oricand atentia daca tipa sau plange.

Totusi, nu exagera cu recompensele si mai ales, acestea nu trebuie sa fie neaparat de valoare materiala. Pentru un copil mic, dragostea parintilor valoreaza mai mult decat orice jucarie. De asemenea, nu iti lauda copilul pentru orice lucru marunt. In caz contrar, acesta va astepta intotodeaua recompense pentru tot ceea ce va face, atata din partea ta, cat si din partea celorlalti.

Pasul 4. Nu exagera in atitudine

Este usor sa intri intr-o rutina a dojanelor sau a pedepselor, insa trebuie sa faci o diferentiere in comportamentul tau, in functie de gravitatea faptelor celui mic. Pastreaza-ti tonul ferm  si pedepsele  pentru cazurile de urgenta, iar pentru micile nazbatii, fii mai hotarat si nu face o tragedie din orice, Risti sa cresti un copil neincrezator, timorat, care nu va putea face fata, mai tarziu, adevaratelor probleme.

Pasul 5. Fii explicit in ceea ce spui

Formuleaza-ti regulile cat mai simplu si la obiect, incearca sa nu exagerezi cu numarul acestora si repeta-le atunci cand este cazul. De asemenea, regulile trebuie sa faca referire la lucruri care intr-adevar au aplicabilitate si in viata reala. De exemplu, daca ii spui copilului ca il vei pedepsi pentru ca nu poate sa adoarma, atunci vei genera o stare de confuzie. Cand cel mic incalca o regula, spune-i clar ce a gresit si de ce anume a gresit.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Top
Top