Muscatul este un obicei agresiv, destul de dureros si suparator, care apare in mod natural in comportamentul copilului in jurul varstei de 18 luni si tine cam pana pe la 3 anisori. Copilul musca din cauza imposibilitatii de a-si exprima altfel furia, nevoia de independenta si alte sentimente negative. Oricat de naturala ar fi aceasta inclinatie in dezvoltarea lor, micutul trebuie invatat sa-si controleze reactiile si sa-si exprime starile intr-un mod corect!
Care sunt cauzele muscatului la copii?
Pentru a intelege exact cum trebuie sa procedezi pentru a-l dezvata pe copil de dorinta de a musca tot ce ce prinde, trebuie sa intelegi care sunt cauzele care stau in spatele acestui comportament agresiv .
Copiii musca din motive diferite, care sunt dependente si de varsta si de gradul de dezvoltare al fiecaruia. Cand sunt bebelusi, ei musca pentru a calma durerile eruperii dintisorilor de lapte, pe cand copilasii mai mari musca din cauza ca sunt nebagati in seama, vor atentie, imita comportamentul celor din jur sau pentru ca nu stiu sa isi exprime in alt mod sentimentele.
Cum corectezi comportamentul copilului?
In primul rand, incearca sa iti pastrezi calmul si sa nu tipi la el. Trebuie sa intelegi ca la varste mici, acest comportament nu este considerat un obicei prost, ci face parte din dezvoltarea lor. Il poti ajuta pe micut sa se exprime altfel decat prin muscat si sa-si controleze impulsurile agresive.
Prevenirea, cel mai bun "tratament" pentru muscat
Una dintre cele mai bune metode de a-l dezvata pe copil sa muste este sa previi situatiile care-l faceau sa apeleze la acest tip de comportament.
De exemplu, daca micutul musca din cauza ca ii ies dintisorii, asigura-te ca are la indemana jucarii si accesorii speciale pentru a le rontai, pentru a nu fi nevoit sa te muste. De asemenea, acorda-i micutului tau atentia necesara, pentru a nu fi nevoit sa ti-o ceara in acest mod.
Invata-l sa-si exprime sentimentele si emotiile
Pe masura ce copilul creste, trebuie ajutat sa comunice verbal ceea ce simte, si mai putin comportamental. Exista mai multe jocuri la care poti apela pentru a-l ajuta sa asocieze starile prin care trece cu termenii adecvati.
Apoi, trebuie sa discuti cu el si sa ii explici ca atunci cand simte ca este suparat trebuie sa vina sa iti spuna ca se simte trist pentru ca s-a intamplat ceva, nu sa te muste, pentru ca iti provoaca suferinta. Repetandu-i mereu felul in care trebuie sa isi transmita emotiile, micutul va inceta sa se mai comporte astfel.
Impune limite si stabileste reguli
Este important sa ramai pozitiva atunci cand stabilesti reguli si sa eviti exprimarile care incep cu "nu". La varste fragede, copilul nu intelege exprimarile negative si imperativele de genul "nu ai voie"! Nu vei face decat sa te enervezi, pentru ca nu te va asculta!
Mai degraba explica-i exact la ce foloseste gurita printr-o exprimare calma si coerenta, dar si pe intelesul lui. Spune-i calm "gurita este ca sa vorbesti si ca sa papi ; daca o folosesti pentru a musca, vei primi o pedeapsa".
Ofera-i alternative
Copilul trebuie sa inteleaga ca muscatul nu este un comportament corect si ca provoaca durere si suferinta.
El nu stie ca exista alte metode prin care iti poate atrage atentia sau prin care sa spuna ca e suparat, Este de datoria ta sa ii oferi cele mai eficiente si corecte alternative prin care sa inlocuiasca muscatul. Spune-i - "muscatul doare si ma face sa plang; daca vrei jucaria aceea, trebuie doar sa imi spui".