Cresterea copilului

#ros unghii #lac de unghii #copil #igiena

Copilul meu isi roade unghiile – ce e de facut?

Rosul unghiilor este unul dintre cele mai comune ticuri nervoase. De cele mai multe ori, copilul pastreaza acest obicei pana la maturitate. Aproximativ o treime dintre copii isi rod unghiile . Pentru a-l scapa pe micutul tau de un astfel de comportament, mai intai trebuie sa determini cauza si apoi sa intervii cu cateva reguli. Iata ce poti face pentru a-ti ajuta copilul.

De ce isi rod copiii unghiile?

Printre motivele pentru care copiii dobandesc acest obicei urat se numara curiozitatea, plictiseala, nevoia de a elimina stresul sau pur si simplu obisnuinta. Totul poate incepe de la un moment in care copilul tau s-a simtit nelinistit, la scoala, din timiditate fata de colegi sau din stresul la care este expus datorita exigentelor exercitate asupra sa. De asemenea, este posibil ca cel mic sa fi observat acest obicei la un alt coleg si astfel, si l-a insusit din curiozitate .

In orice caz, nu ai motive pentru a te ingrijora prea serios. Rosul unghiilor este doar o modalitate de a face fata starilor prin care trece si de cele mai multe ori, acest obicei dispare de la sine. Daca micutul prezinta acest tic deja de prea mult timp, exista cateva modalitati prin care il poti ajuta.

Descopera cauza

Primul lucru pe care vrei sa il faci atunci cand observi acest tic este sa incerci corectarea situatiei. Mai intai insa, ar trebui sa cunosti cauzele care au dus la acest obicei si sa incerci sa rezolvi acele probleme.

Daca ai vreo idee despre ce anume ar putea aduce neliniste sau stres in viata copilului tau – o schimbare recenta a domiciliului, divortul in familie, gradinita – incepe prin a-i vorbi micutului despre aceste lucruri.

In cazul prescolarilor, teoria suna mai bine decat practica, insa poti descoperi multe despre micutul tau daca incepi de la niste simple glume, gen daca isi mai roade unghiile, o sa isi ascuta dintii, sau o sa il supere pe Mos Craciun etc.

Nu il pedepsi

Ca si in cazul altor ticuri nervoase, nu poti face prea multe lucruri daca micutul nu este hotarat sa renunte. Daca acesta nu constientizeaza ca are o problema, atunci nu isi va da seama de ce il certi.

Chiar si adultii intampina probleme in a renunta la acest obicei. Explica-i faptul ca nu suporti sa il vezi cum isi roade unghiile si daca face acest lucru in prezenta ta, atunci va trebui sa parasesti camera.

In general insa, atata timp cat nu isi face rau si nu pare prea stresat, cel mai bun lucru pe care ai putea sa il faci este sa ii tai unghiile destul de scurt in mod regulat, astfel incat sa nu aiba colturi incomode sau parti din unghie prea crescute si sa se foloseasca de acele detalii drept pretext pentru a-si roade unghiile.

Invata-l sa isi mentina mainile curate pentru a nu contacta microbi si nu exercita si mai multe insistente asupra sa. In caz contrar, este posibil sa mai adaugi ceva la stresul pe care deja il resimte. Incearca sa faci cat mai putine asocieri cu acest obicei.

Ajuta-l atunci cand vrea sa se opreasca


Daca ceilalti copii rad de faptul ca micutul isi roade unghiile, atunci acesta va simti nevoia sa se opreasca. Pentru a renunta va avea insa nevoie de ajutorul tau.

In primul rand, incurajeaza-ti copilul si incercati sa vorbiti despre toate glumele proaste pe care le fac colegii si modalitati de a face fata acestei situatii. Treceti apoi la solutii. Nu uita insa ca vointa este ingredientul magic care va face obiceiul sa dispara.

Utilizati cateva artificii. Daca este voba despre o fetita, un set de ingrijire a unghiilor pentru copii si o manichiura frumoasa pot face minuni. De asemenea, un lac cu gust amar ar putea avea iarasi efect, daca beneficiezi de vointa copilului. Pentru a-l ajuta, aplica-i pe unghii niste plasuri colorati, haiosi care sa il tine departe de acest tic, cel putin pentru o perioada. Puteti sa aplicati acest truc mai ales in vacante si in weekenduri.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Top
Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare