Cresterea copilului

#copii #jucarii #pedeapsa #agresivitate #laude #carti educative

Copilul loveste, musca sau se trage de par? 6 ponturi sa faci fata problemelor

Ne place sa credem ca suntem parintii perfecti, insa cum procedezi atunci cand iti dai seama ca ai de-a face cu sentimente negative din partea micutului tau? Fie ca este vorba de furie, dezamagire sau frustrare, sa le faci fata poate fi o provocare mai mare decat te-ai fi asteptat.

Chiar si atunci cand copilul tau musca, loveste sau se trage de par, nu trebuie sa intri in panica. Specialistii spun ca, in primii ani de viata, un anumit nivel de agresivitate este normal. Iata 6 pasi simpli pentru a-ti invata copilul sa-si exprime emotiile si in alte moduri decat cel violent.

1 Fii de acord cu sentimentele lui, nu si cu actiunile

Data viitoare cand cel mic vrea sa te loveasca, prinde-i mana si spune-i ca-i intelegi supararea, dar ca nu este normal sa loveasca. Vrei ca el sa inteleaga ca sentimentele lui sunt firesti, dar ca exista alte cai sa si le exprime, este de parere Tovah Klein, directorul Centrului pentru Dezvoltarea Copilului din cadrul Colegiului Barnard, New York.

2 Nu incerca sa ajungi la o intelegere cu el

Evita sa-l intrebi: "cum te-ai simti tu daca cineva te-ar musca?". Copiii nu au maturitatea emotionala sau mentala pentru a putea empatiza, spune Klein. Ramai la consecintele logice: daca loveste pe cineva in parc, plecati acasa, daca incearca sa muste, nu-i mai da jucaria preferata. Cel mic va intelege mai bine ca nu trebuie sa procedeze asa, altfel va fi pedepsit.

3 Citeste carti relevante

Cartile educative despre copii, in special cele care te invata cum sa le vorbesti, sa-i intelegi, care le studiaza limbajul sau comportamentul sunt perfecte pentru relatia dintre tine si micutul tau.

4 Ofera-i ceva de "ros"

Inelele gingivale sunt perfecte pentru bebelusii cu probleme de integrare senzoriala, care cauta sa muste si sa roada orice. Pune-i in buzunar ceva pe care el sa-l roada atunci cand are chef.

5 Protejeaza-l pe el si pe ceilalti

Daca isi face rau singur sau altor copii si ai probleme in a-l calma, stai cu picioarele incrucisate si pune-l in poala cu spatele la tine. Potrivit psihoterapeutului Fran Walfish trebuie sa ramai calma si sa-i spui: "cand vei inceta sa o lovesti pe mama, mama iti va da drumul". Da-i drumul cand se calmeaza si lauda-l pentru comportament.

6 Lauda-l cand este cuminte

O alta metoda la fel de buna sa-i temperezi agresivitatea e sa-l lauzi atunci cand se joaca frumos. De exemplu, daca iti cere ajutorul atunci cand nu gaseste o jucarie, in loc sa arunce nervos prin camera cu alte jucarii, multumeste-i pentru politete.

Sursa foto: ivillage.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului