Cresterea copilului

#parinti #copii #incredere #atitudine #laude #efort

Lauda, metoda care creste increderea in sine a copiilor

Copiii laudati pentru efortul depus in rezolvarea unei sarcini au sanse mai mari sa se descurce mai bine in viata si sa faca fata mai usor unor provocari majore. Aceasta este concluzia unui studiu al specialistilor de la Universitatea din Chicago, SUA, publicat in revista "Child Development".

Elizabeth Gunderson, autoarea studiului, considera ca parintii pot influenta modul care care copiii lor reactioneaza in fata unei provocari prin felul in care ii lauda. Gunderson sustine ca sunt doua tipuri de laude pe care copiii le primesc: lauda efortului si lauda trasaturilor de personalitate.

Laudarea efortului ii confera copilului mai multa incredere in el

Cercetarea expertilor se bazeaza pe datele obtinute pe parcursul mai multor ani de la 50 de familii cu copii in varsta de 1 pana la 3 ani. Specialistii au analizat indeaproape relatia mama-copil si au notat modul in care mamele si-au rasplatit juniorii cu laude.

Timp de 5 ani, specialistii au filmat pret de 90 de minute pe zi felul in care parintii au interactionat cu copiii. Dupa 5 ani, cercetatorii au ajuns la concluzia ca acei copii care au fost laudati pentru efortul depus in rezolvarea unor sarcini si-au imbunatatit comportamentul si au facut fata cu brio unor provocari dificile, deoarece laudele mamelor i-au determinat sa aiba mai multa incredere in propriile forte.

Elizabeth Gunderson a remarcat ca acei copii care au fost laudati pentru efortul lor prin fraze precum "ai muncit din greu" au fost incurajati sa-si dezvolte abilitatile si sa caute noi strategii prin care sa rezolve sarcinile primite.

Laudarea personalitatii scade performantele copiilor

Acelasi studiu al Universitatii din Chicago arata ca parintii care au laudat trasaturile de personalitate ale copiilor i-au invatat sa nu fie la fel de performanti in indeplinirea sarcinilor.

Laudele de tipul "esti un baiat bun", "esti o fata frumoasa" nu i-au ajutat pe copii sa isi dezvolte abilitatile, tocmai de aceea acei copii alegeau sa indeplineasca sarcini mai usoare si nu aveau o atitudine pozitiva asupra sarcinilor mai dificile.

Baietii primesc mai multe laude pentru efortul depus

A treia concluzie a studiului arata ca pe parcursul cercetarii baietii au primit mai multe laude pentru efortul depus, fata de fetite, care au fost laudate in special pentru trasaturile lor. Astfel, baietii au mai multe sanse sa rezolve sarcini dificile si sa creada ca isi pot imbunatati abilitatile, in timp ce fetitele nu se simt suficient de motivate pentru a evolua.

Sursa foto:intellokids.blogspot.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare