Televiziunea si media in general nu mai au nicio retinere din a prezenta stiri, filme si scene violente chiar si in momente ale zilei in care copiii sunt acasa, cel mai probabil in fata televizorului. Decesele, crimele, suicidurile si alte astfel de dezastre par sa nu mai fie acum un secret pentru nimeni, nici macar pentru copiii care au varste foarte fragede.
Violenta prezentata in media si comportamentul deviant al unor copii pare sa fie mai nou intr-o legatura foarte stransa, iar acest subiect a ajuns sa fie dezbatut in intreaga lume, raspandindu-se ideea ca, din pacate, copiii au tendinta sa copieze sau sa puna in practica majoritatea lucrurilor pe care le vad la televizor .
Pe de cealalta parte, cei din media se apara spunand ca este de datoria parintilor sa filtreze programele la care copiii se pot uita sau nu.
Iata cateva date referitoare la copii si violenta de la televizor:
- Sugarii percep doar lumina si sunetul unei emisiuni, fara sa fie capabili sa proceseze continutul, insa acest lucru nu inseamna ca este in regula sa permiti televizorului sa functioneze pe programe violente in prezenta micutului.
- Cand copiii ajung la varsta de 2 ani, incep sa acorde mai multa atentie imaginilor de la tv si sa incerce sa imite tot ce vede acolo, fiind inca incapabil sa faca distinctia intre bine si rau la un astfel de nivel.
- Copiii prescolari si scolari au tendinte de comportament violent dupa ce se uita la cateva minute de desene animate in care personajele au reactii fizice sau verbale agresive, brutale.
- In adolescenta, desi sunt capabili sa distinga binele de rau, copiii sunt mai expusi la suicid si acte criminale dupa ce urmaresc o astfel de scena la televizor.
Trebuie sa intelegi ca mintea copilului tau nu este suficient de matura pentru a intelege contextul violentei sau cat de grave sunt urmarile pentru o astfel de fapt.
De asemenea, un copil nu poate intelege cu adevarat care sunt cauzele si factorii care l-au determinat pe rau-facator sa desavarseasca fapta respectiva. Creierul lor se opreste din pacate doar la nivelul de imitare si copiere, fara sa analizeze cu adevarat ceea ce se intampla.
Ce se intampla cu copilul tau
Pe langa faptul ca acel copil va avea tendinta sa aiba reactii violente, el va deveni insensibil la suferinta altora, crezand ca durerea este un lucru normal care se intampla in cazul anumitor oameni. Exista din ce in ce mai multe cazuri in care parintii isi „abandoneaza” copiii in fata televizorului pentru ca ei sa isi poate rezolva treburile.
Un copil care se uita la televizor este de obicei un copil cuminte, linistit, care nu face probleme, insa un parinte nu poate avea controlul asupra imaginilor pe care el le vede in aceste momente.
In acest fel, copilul va asimila imaginile violente care se regasesc chiar si in anumite desene animate, iar cu timpul nu va ezita sa le reproduca sau macar sa le gandeasca.
Ce ai de facut
Alege cu mare atentie programele la care copilul tau are voie sa se uite si asigura-te ca desenele pe care vrea sa le vada sunt perfect inocente, fara lupte sau replici agresive. Macar pentru o perioada, pana iti dai seama de cum stau lucrurile, ar fi bine sa stai cu el la televizor, chiar daca in acel timp tu citesti o carte sau o revista. Scenele sau zgomotele violente iti vor atrage atentia si vei reusi sa opresti la timp programul respectiv.
De asemenea, dupa ce inveti care sunt programele la care are sau nu voie sa se uite, este recomandat sa stabilesti un interval orar la care are voie sa stea la televizor. De preferat este ca timpul sa nu depaseasca 30 de minute pe zi si sa cauti cele mai educative si pasnice desene animate.