Situatia financiara precara cu care te-ai confruntat in ultimul timp nu te-a afectat numai pe tine, dar si pe copilul tau. Atunci cand micutul se simte speriat de ceea ce va urma, incepe sa repete diverse fraze pe care le aude acasa in ceea ce priveste banii sau mai rau, iti spune ca esti un parinte rau pentru ca nu ai bani sa ii oferi tot ceea ce isi doreste, atunci ai certitudinea ca trebuie sa ai o disutie serioasa cu acesta. Pentru a preveni pe cat posibil momentele neplacute, vorbeste din timp cu copilul tau despre situatia in care te afli.
Explica-i copilului situatia in care va aflati
Daca te surprinde discutand despre situatia financiara precara sau daca simte faptul ca putin cate putin incepeti sa va restrictionati cheltuielile, copilul isi va da seama ca ceva nu este in regula. Fa-ti timp si discuta cu acesta despre ceea ce se intampla in viata voastra.
Foloseste cuvinte potrivite pentru varsta lui si lasa-l sa isi exteriorizeze nelinistile. De asemenea, asigura-l ca totul va fi bine si ca nu are motive pentru a se ingrijora, chiar daca poate veti fi nevoiti sa mai faceti economii.
Controleaza-ti starea de spirit
Cu cat vei fi mai afectat de ceea ce se intampla sau cel putin, cu cat vei arata toate acestea fata de copilul tau, cu atat cel mic va fi mai expus sa iti preia starea de spirit. Incearca sa te controlezi si sa fii, cel putin fata de acesta, un exemplu de optimism. Nu il impovara cu grijile financiare. Tot ceea ce trebuie sa stie este ca aveti nevoie sa faceti putina economie. Fereste-l de eventualele scene tensionate intre tine si partener pe tema situatiei financiare. In felul acesta, vei evita ca micutul sa se simta o povara pentru tine si sa il impingi intr-o depresie fara folos.
Mentine o rutina normala
Pe cat posibil, incearca sa nu schimbi prea multe lucruri in viata copilului tau. Un program obisnuit, cu mese stabilite la ore fixe, somn suficient si o viata sociala activa – fie ca este vorba despre scoala sau gradinita, prietenii din fata blocului, copiii rudelor tale, ii vor oferi stabilitate si ii vor distrage atentia de la problemele din familie.
Atentie insa la comportamentul copiilor. Nu sunt putine cazurile in care rautatea copiilor a mers intr-atat de departe incat au inceput sa faca intre colegi discriminari ce au la baza situatia materiala. Monitorizeaza in permanenta situatia copilului tau; vorbeste cu invatatoarea sau educatoarea, explica-i situatia de acasa si roag-o sa fie atenta la atmosfera din clasa, relatiile copilului cu colegii etc.
Petreceti timp in familie
Nimic nu este mai frumos decat petrecerea timpului in familie, iar pentru copilul tau fericirea de acasa ii ofera stabilitate emotionala. Demonstreaza-i ca sunteti o familie puternica, ce este capabila sa treaca peste orice greutati. Incercati sa va petreci timpul intr-un mod placut; un film bun, jocurile cu mingea pe afara, mersul in parc etc. Sunt destule activitati care nu necesita cheltuieli deosebite, ci doar buna dispozitie.
Inchide televizorul
Este important sa te mentii informat, insa multe lucruri vor ajunge si la urechile copilului tau, lucruri pe care acesta le va intelege in mod eronat. Micutul nu va fi capabil sa faca diferenta intre o stire si situatia familiei voastre. Evita sa te uiti la stiri atunci cand copilul este prin preajma, iar daca aude diverse lucruri, ofera-i imediat si o explicatie, pentru a-l face sa inteleaga intr-adevar care este situatia voastra.
Vorbeste-i intr-un ton pozitiv
Evita fraze gen „ne asteapta vremuri grele” sau „ne vom zbate sa supravietuim”; aceste afirmatii sunt mult prea dificile si radicale pentru a fi intelese de un copil. Pastreaza un ton pozitiv; explica-i faptul ca aveti intr-adevar greutati financiare, insa cu rabdare si dupa catva timp totul va fi in ordine.