Ranile la cap sunt destul de frecvente in copilarie si adolescenta, cand micutii sunt agitati si plini de energie. Cele mai multe lovituri la cap nu duc la leziuni cerebrale sau complicatii pe termen lung. Leziunile apar destul de rar in urma loviturilor, insa atunci acestea sunt prezente, se pot dezvolta si alte complicatii grave (cum ar fi traumatisme cerebrale sau sangerari interne).
Parintele copilului care a suferit o lovitura puternica la cap trebuie sa il duca pe micut de urgenta la spital pentru ca acestuia sa i se faca rapid un set de investigatii.
Loviturile la cap sunt de cele mai multe ori cauzate de cazaturi , de accidente de joaca, accidente auto, pietonale sau sportive, dar si de abuzuri fizice.
Lovituri care prezinta risc mic de leziune:
- Caderi usoare
- Lovituri usoare cu minge
- Caderea pe un obiect moale.
Lovituri care prezinta risc mare de leziune
- Accidente auto si pietonale
- Cazaturi de pe bicicleta
- Lovituri dure produse in timpul unui sport
- Abuzul fizic
- Cazaturi de la mare inaltime.
Simptome ale leziunilor grave
Umflarea scalpului – umflarea pielii capului este un simptom frecvent al leziunilor la cap datorita numarului mare de vase de sange de la acest nivel. Chiar daca nu exista sangerare externa, este foarte posibil ca daca exista o umflatura, sa fie o sangerare sub piele.
Pierderea constiintei – aproximativ 5% dintre copiii care au traumatisme craniene usoare isi pierd constiinta, de obicei pe termen scurt (mai putin de 1 minut). Daca totusi acest lucru se intampla, mergeti de urgenta la spital pentru investigatii.
Dureri de cap – acestea apar la aproape 20% dintre copiii care sufera de un traumatism cranian. In cazul in care copilul este prea mic pentru a vorbi, iritabilitatea poate fi un semn al durerilor de cap, asa ca este obligatoriu sa acorzi atentie acestor semne.
Varsaturi – 10% dintre copiii cu lovituri grave la cap intampina senzatii de greata si chiar vomita.
Amnezie – comotia cerebrala poate fi prezenta atunci cand copilul se confrunta cu amnezie sau stari de confuzie de scurta durata.
Neindemanare – daca micutul tau are dificultati la mers, este neindemanatic si este lipsit de coordonare dupa ce s-a lovit la cap, trebuie sa il duci la un control medical .
De asemenea, daca copilul mai mic de 6 luni se loveste la cap (chiar daca lovitura este usoara), ar trebui sa il duci la spital.
Scopul evaluarii este acela de a determina daca exista leziuni cerebrale grave. Aceasta evaluare poate determina daca pacientul are nevoie de tratamet, de supraveghere medicala sau teste suplimentare.