Cresterea copilului

#custodie #parinti #adolescent #furie #reactie #sinceritate #informatie #tata #mama #copil #copii #cuplu #partener #stres #divort

Copiii si divortul

Divortul reprezinta o situatie stresanta atat pentru parinti, cat si pentru copii. Chiar daca reactiile copiilor variaza in functie de varsta, temperament , circumstante, parintii sunt cei care ii pot ajuta sa treaca peste aceste momente dificile. Doamna psiholog drd. Mirela Zivari , psiholog pentru clinica TerapiaM a acceptat sa ofere cateva sfaturi parintilor care se confrunta cu o astfel de situatie.

 

Reporter: Cum ar trebui sa-l anunte parintii pe copil ca divorteaza ?

Mirela Zivari: Copilul este foarte sensibil si simte ca ceva se petrece cu parintii lui, de aceea indiferent de varsta sau de temperament, copiii au dreptul sa fie informati si, mai mult de atat, este si necesar. Este bine ca ambii parinti sa fie de fata. Momentul discutiei nu trebuie sa includa acuze, dar nici gesturi tandre care ar bulversa copilul.

Rep: Ce cantitate de informatie trebuie sa-i fie adusa copilului la cunostinta? Pana unde trebuie sa mearga sinceritatea dintre parinti si copii?

Mirela Zivari: Desi sunt autori care afirma ca ar fi necesar ca parintii sa-i spuna copilului care sunt motivele pentru care cei doi divorteaza, este bine de stiut ca motivele invocate de fiecare parinte separat sunt false.

Daca parintii isi vorbesc si le vorbesc si copiilor despre divort, in mod responsabil, copiii ar putea participa cu sugestii. Nu este necesar sa-i oferim copilului detalii care l-ar putea rani si pe care nu ar putea sa le inteleaga sau sa le inteleaga eronat.

Este necesar pentru copil sa stie ca dragostea parintilor pentru el nu nu are nici o legatura cu divortul si ca, indiferent de ceea ce se intampla intre ei, el (copilul) va ramane in continuare copilul lor si ei vor fi mai departe parintii lui.

Rep: La ce fel de reactii trebuie sa se astepte parintii de la copii?

Mirela Zivari: Exista posibilitatea ca cei mici sa se comporte ca si cand nu s-a intamplat nimic, ca si cand ar fi uitat ca au fost informati ca parintii vor divorta. In astfel de cazuri copiilor trebuie sa li se explice ca divortul nu este un capriciu si ca parintii s-au gandit mult si foarte bine inainte de a lua o decizie.

Sunt si situatii in care copiii incep sa inventeze tot felul de povesti despre ce urmeaza sa faca impreuna cu parintii. Copilul apeleaza la aceste reactii pentru ca ii este prea greu sa-si asume ceea ce se intampla.

Dintre reactiile cele mai frecvente intalnite la copii: inchidere in sine, tulburari de somn, probleme alimentare, probleme scolare, furie.

Adolescentii pot reactiona prin fuga de acasa, chiul de la scoala, altercatii fizice, abuz de alcool si / sau droguri, promiscuitate.

Rep: Cum ii pot determina parintii pe copii sa coopereze?

Mirela Zivari: Pentru ca parintii reprezinta intreg universul copilului, stabilitatea si siguranta si pentru ca ii iubeste in egala masura pe amandoi, un divort este deosebit de dureros pentru un copil. De aceea reactiile negative ale copilului sunt firesti si naturale si ar trebui intelese de catre parinti, care in ciuda disputelor dintre ei, au datoria sa raspunda cu dragoste, intelegere si foarte multa rabdare.   

Rep: Cum pot evita parintii traumatizarea copilului din cauza divortului?

Mirela Zivari: Copilul se crede centrul universului. Atunci cand se intampla ceva de pe urma caruia are de suferit el sau altcineva, copilul crede ca el este agentul provocator. Astfel, mai ales intre 4 si 10 ani, copilul se crede el cauza divortului parintilor si multa vreme spera in secret ca parintii se vor impaca si vor fi din nou o familie fericita.

Daca parintii isi asuma divortul in mod responsabil, copilul isi va pastra in pofida incercarilor prin care va trece, afectiunea pentru mama si tatal sau.

De retinut este faptul ca ar trebui evitata pe cat posibil lupta pentru custodie . Copilul trebuie sa fie asigurat de dragostea si intelegerea ambilor parinti chiar daca acestia se despart.

Este bine ca niciodata parintele care ramane cu copilul sa nu-l vorbeasca de rau pe celalalt; ritmul si stilul de viata al copilul trebuie sa ramana in continuare acelasi. De asemenea ar fi bine ca  acesta sa pastreze in continuare legatura cu cei patru bunici.

Interviu realizat de Dana Spataru

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare