Cresterea copilului

#dependenta #jocuri #calculator #copil #parinti

Copiii si dependenta de calculator

Calculatorul poate fi un mijloc de informare si invatare extrem de eficient, insa utilizarea in exces a acestuia are consecinte nefaste asupra copilului. calculator este descrisa de catre specialisti asemeni dependentei de droguri. Din pacate, micutii inlocuiesc jocurile specifice varstei cu socializarea de tip online inca de la o varsta frageda, asa ca este important sa iei masuri din timp. Iata ce poti face pentru a limita accesul copilului la calculator .
 

Vorbeste cu micutul tau despre folosirea in exces a calculatorului
 

Incearca sa afli care sunt motivele pentru care micutului tau ii face placere sa stea atat de mult in fata calculatorului. De cele mai multe ori, copiii devin dependenti de jocurile calculator pentru ca se simt nemaipomenit intr-o lume virtuala; acest lucru se datoareaza si faptului ca nu au socializat suficient in mediul scolar sau ca nu au cu cine sa se joace dupa scoala.

Retelele de socializare si messengerul sunt iarasi metode de a lega prietenii, asa ca afla de la copilul tau care crede ca sunt motivele pentru care foloseste atat de des calculatorul. Jocurile, socializarea online sau simplele cautari pe internet il pot conduce pe copil catre dependenta de calculator.
 

Schimba locatia calculatorului
 

Muta calculatorul intr-o zona comuna pentru toata familia, pentru ca astfel iti va fi mai usor sa monitorizezi timpul pe care il petrece copilul in fata computerului. De asemenea, nu este nevoie sa ii cumperi un calculator separat copilului tau. Daca munca ta nu iti solicita timpul in fata computerului, atunci puteti imparti calculatorul in functie de nevoile fiecaruia. In felul acesta, copilul tau va sti mereu ca nu are la dispozitie toata ziua pentru a se juca pe calculator.


Restrictioneaza-i accesul



Primul lucru pe care poti sa il faci pentru a limita accesul copilului la calculator este sa fixezi o parola pe care, evident, doar tu o stii. Astfel, copilul se poate loga doar atunci cand tu esti acasa.

In al doilea rand, precizeaza-i faptul ca are o anumita limita de timp pentru a se juca pe calculator. Pentru a-l incuraja, iti poti fixa si tu o limita de timp. In felul acesta va puteti supraveghea reciproc, pentru a mentine un fel de competitie intre voi doi.

Fii ferm si indeparteaza-l de la calculator atunci cand i-a expirat timpul. Daca face nazuri, taie-i din timpul pentru ziua urmatoare sau chiar nu il lasa sa mai acceseze calculatorul pentru un anumit numar de zile.
 

Verifica paginile de internet pe care le acceseaza copilul


Uita-te in browser si observa care sunt site-urile sau programele care ii starnesc interesul copilului tau. De asemenea, achizitioneaza sau downlodeaza de pe internet, in mod gratuit, programe speciale care iti permit sa restrictionezi accesul copilului la anumite site-uri. Il vei descuraja repede pe copil in a protesta in fata deciziilor tale, daca nu va mai avea cum sa foloseasca anumite pagini de internet.
 

Ofera-i alternative
 

Gaseste-i copilului tau activitati care sa il tina ocupat: compania prietenilor sai de joaca, un sport, un curs in afara scolii, jocuri organizate in familie. Incearca sa ii oferi cat mai multe alternative care sa ii fie pe plac, chiar daca va protesta la inceput. Cu timpul, se va obisnui cu prietenii sai de joaca si ii va face placere sa socializeze.

 

Fii ferm
 

La inceput copilul va face tot posibilul pentru a-ti influenta deciziile, insa nu ceda in fata tipetelor sau a plansetelor. La urma urmei, este doar un copil, asa ca in timp, se va acomoda cu noile reguli. Ai grija sa ii oferi suficiente lucruri de facut care sa il mentina ocupat si sa iti respecti intotdeauna regulie impuse, chiar daca esti cateodata prea obosit pentru a te mai impotrivi.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare