Cresterea copilului

#activitati copii #educatie copii #oboseala copii

Copii suprasolicitati de la varste fragede

In prezent, tot mai multi copii incep sa mearga la gradinita inca de la varste fragede si sa desfasoare activitati pe care alti copii le-au realizat abia la scoala. Acest lucru se intampla fie din dorinta parintilor de a avea parte de educatie profesionista fie pentru ca ambii parinti lucreaza si nu au timp sa se ocupe intreaga zi de copiii lor.

 

Gradinite cu program prelungit - alternativa pentru parintii ocupati

De multe ori parintii apeleaza la gradinite cu program prelungit pentru ca micutii lor sa petreaca intreaga zi in preajma cadrelor specializate. Acest program prelungit inseamna pentru unii copii, pe langa joaca si lectii in plus care ii suprasolicita.

Sunt copii care de la varsta de 2-3 ani isi petrec intreaga zi la gradinita. Dupa programul normal, iau lectii de balet, pian, canto, inot, tenis si invata doua limbi straine, in functie de preferintele parintilor”, a precizat  Isabela al-Radei, profesor in cadrul unei gradinite private.

Nu te transforma intr-un strain pentru copilul tau

Copilul tau are nevoie de afectiune si de cele mai multe ori faptul ca are tot ce îi trebuie din punct de vedere material nu inlocuieste o imbratisare sau timpul petrecut alaturi de tine. In ciuda faptului ca nu constientizeaza acest lucru un program mult prea incarcat la o varsta atat de mica va avea efecte negative mai tarziu.

Organizatia Mondiala a Sanatatii vorbeste despre o crestere alarmanta a starilor depresive si de anxietate in randul copiilor si adolescentilor din cauza suprasolicitarii acestora.

Copiii trebuie lasati sa descopere singuri ce aptitudini au, nu sa li se impuna ce ar trebui sa faca, fara sa aiba libertatea de decizie.
Ce-i drept, la 2-3 ani nu au cum sa faca asta, dar daca sunteti alaturi de ei mai mult timp veti putea vedea ce inclinatii au si ce le place cel mai mult sa faca, pentru a evita sa ii transformati in niste roboti care fac balet sau iau lectii de canto, doar pentru ca asa “trebuie”.

Nu trebuie sa fii persoana pe care copiii o vad doar seara cateva ore, ci prietenul care este alaturi de el in momentele de joaca, parintele care îl iubeste neconditionat si indrumatorul care il incurajeaza si il sustine in dezvoltarea unor aptitudini pentru care acesta va opta de-a lungul vietii.

Asadar, lasati-va copilul sa aiba parte de copilarie si de timp petrecut alaturi de voi, parintii lui, inainte de orice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului