Cresterea copilului

#adolescenta #pubertate #complexe #acnee

Complexele tinerilor la pubertate

In perioada adolescentei, copiii isi dezvolta o serie de complexe fizice, iar foarte multi dintre acestia devin la un moment dat obsedati de aceste probleme. Daca fetele isi pun probleme referitoare la faptul ca au sani prea mici, ca nu au talie de viespe sau ca nu au un ten perfect, baietii sufera din cauza faptului ca nu au un corp bine conturat, plin de muschi sau poate din cauza faptului ca sunt prea scunzi sau, din contra, prea inalti.


Parintii trebuie sa discute cu adolescentul si sa ii explice cat mai clar si convingator ca organismul lor trece in aceasta perioada printr-o serie de modificari si ca toate aceste lucruri sunt fenomene absolut normale si naturale.


Pe de cealalta parte, anumite idei promovate de media sunt responsabile de aceste probleme deoarece se promoveaza  modelul de adolescent perfect, cu un corp bine lucrat si forme care par sa nu fie tocmai normale pentru varsta respectiva. De aici pornesc tot felul de drame pe care adolescentii le traiesc si isi dezvolta o sumedenie de complexe, care de care mai neobisnuite.


Afla sursa nemultumirii


In general modelele pe care le au adolescentii sunt desprinse din media (muzica, filme etc), dar acestea pot proveni cu usurinta si din grupul de prieteni. Explica-i copilului ca nu trebuie sa isi ia un model pe care sa il idolatrizeze doar din punct de vedere fizic. Nu ii da de inteles ca nu este bine sa aiba un tel la care sa viseze si la care sa ajunga, ci doar ca nu asta trebuie sa puna foarte mare pret pe aspectul fizic, pe frumusete. Totusi, incearca sa ii dai solutii practice si sa il sustii in tot ce isi doreste, in limita posibilitatilor.


Asculta-l


Indiferent de problema copilului, roaga-l sa aiba incredere in tine si sa iti spuna care este problema. Incearca sa fii cat mai itelegator si mai permisiv. Asculta pana la capat ce are de spus si nu il intrerupe, mai ales daca vrei sa il corectezi, pentru ca acest lucru nu va face decat sa il descurajeze sa se deschida in fata ta.

Daca ai fata...


In cazul fetelor, complexele sunt legate de cele mai multe ori de marimea sanilor si greutate. Fie sunt nemultumite de faptul ca sanii sunt prea mici, fie de faptul ca acestia sunt mai dezvoltati decat in cazul altor fete de aceeasi varsta. Greutatea corporala reprezinta de asemenea o problema, aspect caruia incep sa-i dedice in aceasta perioada o foarte mare atentie. Problemele legate de imaginea corpului sunt extrem de delicate, de aceea trebuie sa o convingi pe fata ta ca nu exista un corp perfect. Fiecare om este frumos in modul lui, fiecare are trasaturi care il fac remarcat si apreciat. In functie de nemultumirile pe care le are – un corp prea slab sau corp prea gras – trebuie sa-l incurajezi sa adopte un stil de viata adecvat

Daca ai baiat...


In general, baietii se plang de faptul ca nu au un corp bine conturat, ca nu au muschi sau ca sunt prea slabi. Si in acest caz, sportul este cea mai buna solutie, asa ca il poti indemna si chiar puteti alege un sport care sa il ajute sa se dezvolte mai usor in acest sens.  Inotul, rugby-ul, tenisul sau boxul il vor ajuta sa isi formeze cu rapiditate un trup frumos si armonios.

Alte probleme ale tinerilor


O alta problema cu care se confrunta foarte multi adolescenti este cea a imperfectiunilor tenului. Acneea, cea mai frecventa problema  atat in cazul baietilor cat si a fetelor poate fi rezolvata cu anumite tratamente hormonale. Stabileste o intalnire cu un medic dermatolog  pentru a i se face un set de analize si lasa-l pe adolescent sa urmeze tratamentul recomandat de medicul specialist.


Respectul de sine este foarte important, mai ales in adolescenta, asa ca ajuta-l pe copilul tau sa realizeze tot ce isi propune. Un adolescent care se simte bine in pielea sa, va avea rezultate mai bune la invatatura , va fi mai sociabil si mai curajos. Asadar, pana la urma, multumirea fizica este un aspect care ii amplifica adolescentului starea generala de bine si care il va ajuta sa se dezvolte ca persoana.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Top