Cresterea copilului

# retete copil #retete savuroase #retete

Cele mai sanatoase retete pe care le poti prepara pentru copilul tau

Suntem ceea ce mancam, deci este fundamental ca in alegerea hranei sa cautam ingredientele si modalitatile de preparare adecvate, mai ales cand la masa se afla inclusiv copii. Cele mai sanatoase retete sunt acelea in care ingredientele sunt pastrate cat mai aproape de starea lor originala, procesul de gatire avand predominant un caracter secundar. Care ar fi, asadar, retetele sanatoase pe care le-ai putea pregati pentru astfel de mese? Urmareste randurile de mai jos pentru a te inspira.

Salatele

Probabil cele mai sanatoase feluri de mancare sunt acelea care nu implica niciun fel de pregatire a ingredientelor. Fierberea, coacerea sau prajirea sunt modalitati prin care alteram, de multe ori, ingredientele, pentru ca aceste procese limiteaza potentialul nutrientilor si chiar pot fi nocive pentru cei mici. De aceea, salatele realizate din legume de orice fel, la care poti adauga un strop de ulei de masline pentru gust sau foarte gustoasele masline bio, ofera posibilitati nelimitate in ceea ce priveste aromele. Poti asezona, fara teama de a gresi, seminte sau crutoane, branza naturala sau tofu, salata devenind astfel atat un fel principal, cat si unul secundar.

Salatele de fructe pot constitui un delicios desert, mai cu seama in combinatii gustoase. De exemplu, pe langa fructe poti adauga miere bio sau indulcitori bio – precum siropul de agave, siropul de curmale sau stevia (lichid sau pudra), aceasta din urma fiind o varianta excelenta si pentru cei care sufera de diabet.

Shake, smoothie, piure

O alternativa la fel de sanatoasa la salate, deoarece pastreaza valoarea nutritiva a ingredientelor, este shake-ul sau smoothie-ul. Shake-ul este o bautura ce poate inlocui o masa, avand in continut proteinele, vitaminele si mineralele necesare functionarii normale a organismului. In mod uzual, se gaseste in comert sub forma de pulberi proteice provenite din surse animale (de obicei, lapte) sau vegetale (soia sau orez), care pot fi dizolvate in apa sau in lapte.

Smoothie reprezinta o optiune excelenta pentru a introduce in dieta copilului mai multe legume, fiind practic o bautura cu textura cremoasa, realizata din fructe si legume, amestecate cu apa sau cu iaurt. Poate fi consumat ca atare sau indulcit cu variante bio,  precum siropul de artar, de orez sau de agave.

Piureurile sunt practic fructe si legume zdrobite, recomandate in special bebelusilor si copiilor mici, retete excelente datorita aportului nutritional, dar mai ales faptului ca sunt, pur si simplu, bio.

Cereale la micul dejun

Cea mai populara alegere la micul dejun, datorita modului rapid de preparare si faptului ca amestecul cu lapte este foarte, foarte gustos. Combinate cu fructe uscate, cerealele asigura necesarul complet de nutrienti pentru un inceput de zi excelent. In mod normal, cerealele, asa cum sunt ele comercializate, sunt suficient de gustoase si dulci pentru a fi servite ca atare dar, desigur, pot fi combinate cu alte fructe uscate sau seminte si indulcitori naturali, pentru un plus de gust.

Desert delicios cu fructe

Cu ajutorul ingredientelor bio, cum ar fi faina, drojdia, fructele uscate si indulcitorii, poti incerca prepararea unor produse foarte gustoase la cuptor. In plus, e bine sa stii ca prin coacere se distrug mai putini nutrienti decat prin fierbere sau prin prajire. In functie gust, la deserturi poti adauga frisca ori nuca de cocos sau chiar fructe proaspete.

Inghetata

Este un desert care se poate pregati foarte usor, nefiind nevoie decat de un amestec de lapte sau iaurt cu fructe si seminte, indulcit cu siropuri naturale sau miere. Dupa omogenizarea ingredientelor, pune mixul in forme si aseaza-l pentru cateva zeci de minute in congelator. Atentie, insa! Servirea acestui produs se face cu precautie, mai ales daca cei mici au o predispozitie pentru afectiuni ale aparatului respirator.

In concluzie, retetele pregatite pentru copii trebuie sa fie un amestec de ingrediente atent selectionate pentru a le putea asigura celor mici o dezvoltare armonioasa si un aport echilibrat de nutrienti pe parcursul intregii zile. In plus, le vei sustine obisnuinta de a se hrani echilibrat si sanatos, ceea ce le va fi de mare folos ulterior, ca adulti.

Sursa foto: https://unsplash.com/

 Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare