Cresterea copilului

#sarcina #insarcinata #gravida #amniocenteza #analize #sanatate #parinti

Ce trebuie sa stii despre amniocenteza

amniocenteza reprezinta un test prenatal prin care medicul iti poate oferi informatii despre sanatatea bebelusului tau analizand lichidul amniotic. Amniocenteza este singurul test care iti poate indica daca bebelusul tau sufera de vreo boala genetica, precum sindromul Down . De alfel, amniocenteza iti va fi recomandata de medic daca in familie s-au inregistrat cazuri de boli genetice, existand astfel pericolul sa se transmita si la copil.


 

Cum se face amniocenteza?
 

 

Amniocenteza se face de obicei dupa 15 saptamani de sarcina. Procedura este considerata de catre majoritatea femeilor ca fiind neplacuta, insa nu dureroasa. Din fericire, testul in sine dureaza doar cateva minute, insa este posibil sa simti un disconfort la nivelul uterului pentru intreaga zi.


Analiza presupune extragerea unei mostre de lichid din sacul amniotic – locul in care bebelusul pluteste in uter, in lichid amniotic . Pentru inceput, medicul va verifica pozitia fatului in uter, dar si pozitia placentei cu ajutorul ultrasunetelor.

Dupa dezinfectarea pielii din zona uterului, acesta va introduce un ac foarte fin pana in uter, prin piele si prin abdomen si va extrage o mostra de lichid amniotic – aproximativ 15 ml. Daca insa se intampla ca medicul sa nu extraga din prima incercare lichidul amniotic, va introduce acul din nou, lucru ce nu se intampla insa in mod frecvent.

Riscurile in ceea ce priveste amniocenteza sunt minime, insa s-a inregistrat un procent de 1% de avorturi datorate acestei analize. Acestea tin insa si de indemanarea medicului; pentru a atenua riscurile, ai grija ca medicul sa supravegheze intreaga procedura, in permanenta, cu ajutorul ultrasunetelor.
 

 

Cat de exact este rezultatul amniocentezei?

 

Acuratetea testului depinde de tipul de modificare de gene sau cromozomi pentru care se efectueaza testul. Timpul pana la inmanarea rezultatelor este conditionat, de asemenea, de boala genetica investigata. Statisticile arata ca acuratetea testului atinge un procentaj de 99%. Trebuie retinut faptul ca amniocenteza furnizeaza informatii doar pentru boala genetica pentru care a fost efectuat testul; nu exista un test general care sa determine toate bolile genetice.

 

 

Ce se intampla daca bebelusul are o boala genetica?

 

 

Vei avea o intalnire cu medicul care iti va spune ce riscuri presupune boala respectiva, in ce masura va fi afectat bebelusul tau si daca exista vreun tratament pe care il poti urma. Medicul iti va expune si care sunt optiunile tale, urmand ca tu sa decizi daca doresti sa pastrezi sarcina, sa urmezi tratament sau daca doresti, sa intrerupi sarcina.
 

 

Atentie!

 

Desi medicul este cel care, in urma unui consult, iti poate recomanda un test de amniocenteza, in ultima instanta, tu esti cea care poate decide daca doreste sa treaca prin aceasta procedura. Odata cu acordul tau pentru efectuarea testului, trebuie sa iei in calcul faptul ca exista si riscuri, precum riscul avortului spontan, inregistrat insa in foarte putine cazuri.

Pentru a lua o decizie bazata pe informatii cat mai complete, afla pentru ce boala se efectueaza testul respectiv, care sunt riscurile ca bebelusul tau sa prezinte acea boala, dar si care sunt optiunile tale in cazul in care rezultatul este unul pozitiv.

Inainte de testul de amniocenteza, trebuie sa ii oferi medicului toate informatiile cu privire la starea ta de sanatate. Este foarte important sa iti instiintezi medicul daca porti virusul HIV, pentru ca testul de amniocenteza poate face virusul sa treaca si catre bebelus. Medicul va reduce insa riscul de trasmitere a virusului de la mama la bebelus, luandu-si masuri de precautie.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare