Cresterea copilului

#urgenta #ajutor #copil #salvare #parinti #educatie

Ce sa il inveti pe copil despre siguranta si prim-ajutor

Incepand cu varsta de 3-4 ani, copiii ar trebui sa invete cum arata o situatie de urgenta si cum pot interveni corespunzator. Desi nu te poti astepta ca un copil sa reactioneze intocmai precum un adult, exista cateva lucruri simple pe care le poate face pentru a salva situatia.
 

Invata-l sa formeze numarul de urgenta

 

Copilul tau trebuie sa stie sa formeze doua numere, pe cel de urgenta si numarul tau de mobil. Nu neglija acest aspect si invata-l pe copilul tau cum sa se descurce intr-o situatie neprevazuta. Trebuie sa stii ca, pe langa faptul ca micutul trebuie sa stie cel putin sa formeze numarul de urgenta 112, acesta trebuie invatat si adresa exacta, pentru a oferi detaliile respective operatorului.

 

Explica-i ce inseamna apelul la numarul de urgenta 112

 

Mai intai, copilul trebuie sa stie ce inseamna o urgenta. Pentru acest lucru, ai putea sa ii explici, pe un ton calm, fara sa faci din niste simple indicatii o adevarata drama cand anume ar fi necesar sa sune la112: in cazul unui incendiu, daca o persoana se simte rau si nu mai poate reactiona, daca cineva s-a ranit si nu poate efectua acest apel de unul singur sau daca cineva a intrat cu forta in casa.

Explica-i faptul ca operatorul ii va cere adresa la care se afla, asa ar fi indicat sa ii lasi scris langa telefon adresa corecta (daca stie sa citeasca) sau macar sa stie strada si numarul. In cazul in care merge in vizita destul de des la un prieten, ar trebui sa stie si adresa acestuia. Mai mult, operatorul ii va pune diverse intrebari, asa ca este necesar sa ii explici copilului tau ca nu are voie sa inchida telefonul pana cand operatorul nu termina cu intrebarile.

Multi copii se impotmolesc atunci cand trebuie sa relateze o situatie; cateva jocuri de rol insa, cu materiale ajutatoare, gen poze care ilustreaza situatii de prim-ajutor, il vor instrui pe copilul tau despre cum sa ofere informatii la obiect. Jucati-va mai ales cu situatii gen „ Ce trebuie sa faci daca...” In cazul unei urgente, isi va aduce aminte usor ce are de facut.

Daca micutul a inteles cand anume trebuie sa apeleze 112, explia-i si faptul ca acest numar nu se apeleaza in joaca, ci doar in situatiile discutate cu tine, cand el sau altcineva este in pericol.

Arata-i care sunt posibilitatile de iesire din casa si stabiliti un punct de intalnire, in care sa ramana pana vii tu. De exemplu, in cazul unui incendiu, arata-i copilului care sunt posibilitatile de a iesi rapid din casa si unde ar putea sa te astepte pana ajungi: sub un copac din cartierul vostru, la vecini etc.

 

Invata-l sa previna

 

De cele mai multe ori, copiii ajung la urgenta din cauza cazaturilor sau a accidentelor pe strada. Fa-i instructajul si explica-i faptul ca nu are voie sa umble cu bicicleta sau cu rolele fara sa foloseasca echipament de protectie ; mai mult, acestea ar trebui folosite doar in locuri special amenajate, precum parcurile sau alte locuri inchise, ferite de trafic.

Pe timpul iernii, folosirea saniei pe mijlocul strazii este interzisa, mai ales daca locuiesti intr-o zona cu trafic intens. Derdelusurile si partiile pentru dat pe gheata se construiesc de asemenea, in locuri ferite si inchise. In ceea ce priveste siguranta sa, invata-l sa nu deschida usa strainilor, atunci cand este singur acasa . Tine medicamentele si substantele periculoase in locuri in care acesta nu poate ajunge.

 

Fii pregatit

 

Lasa la vedere atat numarul de urgenta, cat si numarul tau de telefon si numarul unui vecin mai apropiat – frigiderul, masuta de telefon si un biletel in rucsacul copilului sunt locuri ideale pentru a posta informatiile. Cumpara un kit de prim ajutor si explica-i cum se folosesc cel putin componentele principale ale acestuia. Scolarii ar trebui sa fie capabili sa se foloseasca de kitul de prin ajutor. De asemenea, nu uita sa il lasi la vedere.

Daca micutul sufera de vreo afectiune anume si are nevoie de un regim special , lasa la vedere si niste instructiuni simple in cazul in care un vecin sau personalul specializat chemat la 112 ajunge la acesta inaintea ta. Mai mult, explica-i copilului tau ce ar trebui sa faca daca se simte rau, unde isi gaseste medicamentele de care are nevoie etc.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului