Cresterea copilului

#parinti #copii #comportament #violenta

Ce sa faci atunci cand copilul tau este violent

Supravegherea si educarea unui copil violent poate fi o sarcina foarte obositoare si dificila pentru parinti. De cele mai multe ori, micutii au aceste iesiri violente pentru ca isi imagineaza ca sunt personaje eroice din desene animate, fara insa sa discearna faptul ca actiunile lui nu sunt bune si normale. De asemenea, comportamentul violent este determinat si de factorii sociali, biologici si psihologici, asa ca parintii trebuie sa trateze problema cu foarte multe seriozitate.


Parintii sunt cei care trebuie sa aiba grija de copil si sa observe actiunile sale. Acestia trebuie sa il faca sa inteleaga ca violenta nu este un lucru bun, ca nimeni nu doreste sa fie prieten si sa se joace cu un copil violent si ca  va avea intotdeauna de pierdut daca lasa aceste reactii sa il stapaneasca.


Acorda importanta comportamentului tau


Este foarte posibil ca violenta copilului sa provina din niste frustrari acumulate in sanul familiei. Daca micutul tau observa in familia lui certuri, discutii aprinse si reactii violente, este foarte posibil ca el sa copieze comportamentul si atitudinea parintilor, de cele mai multe ori fara sa isi dea seama. Tocmai de aceea, ar fi bine sa iti controlezi foarte bine reactiile nepotrivite, mai ales in fata copilului.


Nu ii permite sa se uite la desene violente


Jocurile pe calculator sau desenele animate care au continut violent pot si ele sa influenteze intr-un mod negativ comportamentul si gandirea micutului tau.  Selectioneaza cu atentie programele de televiziune la care are voie sa se uite, precum si jocurile pe computer pe care copilul vrea sa le aiba. Daca nu iti poti da seama ce fel de comportament este promovat  din descrierea programului/jocului, cel mai bine ar fi ca prima oara sa stai langa copilul tau pentru a urmari cu atentie.


Daca programul respectiv instiga la violenta, este bine sa ii interzici copilului sa il mai urmareasca, oferindu-i argumente in acest sens si bineinteles alte alternative.


Pastreaza-ti calmul cand vorbesti cu copilul


Nu iti pierde cumpatul in momentul in care vezi ca micutul tau are iesiri violente. In mod sigur nu realizeaza gravitatea faptelor lui, asa ca o reactie violenta din partea ta nu va face decat sa ii intareasca ideea ca bataia este singura modalitate de a rezolva problemele. Cel mai bine este sa fii calm si sa ii explici de fiecare data ca acest comportament il va face sa piarda foarte multi prieteni si ca va ajunge sa fie respins de cei din jurul sau. Acest argument probabil ii va da de gandit.


Discuta liber


Intreaba-l pe copil de ce are reactii violente si invata-l cum sa reactioneze atunci cand un lucru il nemultumeste. Repeta-i ca solutia cea mai buna pentru problemele sale este comunicarea sau, atunci cand este cazul, ignorarea. De exemplu, spune-i ca atunci cand intra in conflict cu un alt copil cel mai bine este sa incerce sa remedieze problema si nu sa o agraveze prin reactii violente. In cazul in care celalalt copil nu il intelege, este indicat sa il ignore sau sa vina sa discute problema cu parintii sau cu un adult.


Cere ajutor profesional


Daca nu reusesti sub nicio forma sa il faci pe copilul tau  sa renunte la reactiile violente, cel mai bine ar fi sa stabilesti o intalnire cu un psiholog. Acesta va sti prin ce metode sa il convinga pe copil sa renunte la violenta si te va ajuta pe tine cu sfaturi personalizate in functie de situatia in care va aflati.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului