Cresterea copilului

#jucarii pentru copii #jucarii #copii

Ce jucarii sa-i cumperi copilului tau, in functie de varsta

Probabil ca i-ai cumparat de multe ori jucarii micutului tau bazandu-te doar pe intuitie sau in functie de ceea ce voia el. Dar e important sa stii ca multe dintre acestea pot avea un rol foarte important in dezvoltarea celor mici.

Pentru a te ajuta sa faci alegeri mai inspirate, am adunat in acest articol informatiile de care ai nevoie. Iti vom explica ce jucarii sunt sigure si utile, ce elemente ale acestora dezvolta abilitatile copilului tau, dar si cum sa alegi dintr-o gama atat de variata.

Jucarii pentru nou-nascuti

Copilul tau este foarte receptiv inca de la o varsta frageda. Probabil stii ca un nou-nascut reactioneaza adesea la cuvintele mamei sau la o melodie in timp ce se afla in pantec. Bebelusii au o capacitate extraordinara de a asimila informatii si a le transforma in cunoastere inca din primele luni de viata.

Asadar, jucariile cu care copilul tau se va juca in primele saptamani de viata au puterea sa-i influenteze procesele si perceptiile mentale. Totusi, pe langa partea interactiva, e important ca acestea sa fie si sigure. Iata cateva criterii pentru selectarea jucariilor potrivite pentru un nou-nascut:

  • Sa fie moi. Pentru ca exista pericolul de a se lovi, e important sa alegi jucarii moi, dar nu foarte pufoase. Un alt aspect la care ar trebui sa fii atent este ca pentru colorarea lor sa se fi utilizat vopsele de calitate.
  • Sa fie hipoalergenice. Nou-nascutii sunt sensibili, de aceea ar fi bine sa eviti plusul traditional care retine cantitati mari de particule fine de praf si sa alegi doar materiale hipoalergenice. Asta nu doar in ceea ce priveste jucariile micutului tau, ci la toate accesoriile pentru bebelusi.
  • Sa nu aiba componente ce pot reprezenta un pericol, precum snururi, suruburi sau baterii.

Exemple de jucarii md sigure si utile: jucarii muzicale si carusele muzicale pentru patut, zornaitori, jucarii de dentitie, jucarii din silicon si cauciuc.

Jucarii pentru un copii cu varsta intre sase luni si doi ani

Pe masura ce copilul tau creste, interesele lui se vor schimba. Totusi, siguranta ramane primordiala.

La varsta de sase luni, cel mic incepe sa observe cat de distractiv e sa impinga suprafata cu picioarele. Asadar, un bungee este o alegere ideala pentru el. Pe langa asta, va ajuta si la dezvoltarea muschilor si a sistemului osos, daca este folosit in mod adecvat.

Alte exemple de jucarii potrivite la aceasta varsta: premergator, jucarii cu imagini si diferite forme din materiale textile sigure.

Intre primul si al doilea an de viata, bebelusul devine incet, incet un copil mic. Prin urmare, incepe sa inteleaga cuvinte, stari, iar abilitatile sale motrice incep sa se imbunatateasca.

Ceea ce inseamna ca si gama de jucarii din care poti alege pentru a-i aduce bucurie si a-l ajuta sa se dezvolte armonios este mai mare. Iata cateva idei de jucarii pentru copiii intre unu si  doi ani:

  • Cuburi si puzzle-uri din lemn;
  • Labirinturi si cuburi distractive;
  • Carti pentru copii;
  • Magneti si carduri educationale;
  • Jucarii de calarie;
  • Mobilier pentru copii;

Jucarii pentru un copii cu varsta de peste doi ani

In aceasta perioada copilul tau va dobandi tot mai multe abilitati. Intre acestea se numara creativitatea si imaginatia, memorarea versurilor si a cantecelor, dezvoltarea comunicarii in propozitii. Jucariile potrivite ar trebui sa vizeze aceste abilitati. Cateva exemple potrivite in acest sens sunt:

  • Instrumente de arta - creioane, pixuri colorate, plastilina sau autocolante;
  • Jucarii de profesie - costum si accesorii de medic, bucatar etc.;
  • Jucarii cu carti preferate sau personaje din desene animate;

Cu atatea jucarii pe piata, intelegem ca iti poate fi greu sa alegi corect. Dar e important sa realizezi ca jucariile micutului tau pot avea un efect pozitiv in dezvoltarea lui, inca de cand este bebelus. Speram ca sfaturile de mai sus sa-ti fi fost utile si ca alegerea jucariilor in functie de criteriile prezentate va fi o activitate mult mai interesanta si de folos pe viitor.

FOTO: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului