Cariile la copiii cu dinti de lapte sunt o problema din ce in ce mai frecvent intalnita, foarte multe mamici plangandu-se de faptul ca micutii lor, cu varste cuprinse intre 2 si 7 ani, au deja dintisorii cariati. Aceasta problema, cunoscuta sub numele de sindromul cariei de biberon , este o afectiune care consta in carierea pana la distrugerea dintilor de lapte.
Din pacate, carierea dintilor de lapte cu adevarat un lucru grav, mai ales pentru ca lipsa tratarii problemei sau tratarea incorecta poate ajuta caria sa se extinda la structurile osoase invecinate, afectant dezvoltarea danturii definitive.
Cauzele cariei de biberon
Desi numele sindromului te poate face sa gandesti ca de fapt biberonul propriu-zis este de vina, lucrurile nu stau chiar asa. Cariile sunt provocate de faptul ca dintii micutilor sunt foarte mult timp in contact cu lichide care contin zahar: lapte, cereale, siropuri de tuse, ceaiuri sau sucuri. Toate lichidele cu un oarecare continut de zahar duc rapid la carierea dintilor micutului tau.
Acest lucru este favorizat de faptul ca multi parinti lasa copilul sa adoarma cu biberonul in gura, motiv pentru care dintii sunt foarte expusi la dulce si, astfel, la aparitia cariilor. Tocmai de aceea este recomandat utilizarea biberonului doar atunci cand este nevoie, in general pana la varsta de maxim 2 ani.
Ce este de facut atunci cand apare caria de biberon
In primul rand, este recomandat sa verifici periodic dintisorii micutului tau si nu doar atunci cand iti spune el ca are dureri. Atunci cand observi ca dintii copilului au o culoare ciudata, mai galbuie, gri, maron sau chiar negru, mergi la medicul stomatolog cat mai repede posibil.
Totusi, pentru ca intotdeauna este mai bine sa previi decat sa tratezi, iata ce poti face:
- Evita, pe cat posibil, sa dai copilului sucuri, siropuri, ceaiuri sau alte lichide care contin zahar;
- Daca micutul tau nu are inca dintisori, tamponeaza-i gingiile, dupa fiecare masa, cu o discheta de bumbac inmuiata in ceai de musetel pentru a indeparta orice urma de zahar;
- Atunci cand ii apare primul dintisor, achizitioneaza o periuta de dinti speciala pentru copii si o pasta din aceeasi gama. Ai grija ca firele periei sa fie foarte moi, astfel incat sa nu raneasca gingiile copilului. De asemenea, ar fi bine ca pasta de dinti sa contina o cantitate mare de fluor pentru a proteja smaltul dintilor.
- Nu permite micutului sa doarma cu biberonul in gura.
- Incearca sa il dezveti pe copil de biberon dupa implinirea varstei de 1 an. Mai bine invata-l sa bea cu cana.
-
Vizitati medicul stomatolog chiar si preventiv, macar o data la 6 luni. Acesta iti va da toate informatiile necesare pentru ingrijirea danturii copilului tau.