Cresterea copilului

#copii #educatie #incapatanat #parinti

Cand copilul spune Nu din orice

In jurul varstei de 2 ani, copilul incepe sa utilizeze cu insistenta cuvantul “Nu”. Invatandu-l de la adulti, prin toate interdictiile care i se impun, copilul realizeaza ca acest cuvant este simplu si de efect, asa ca il foloseste cu orice ocazie.

Pe tine insa acest obicei te scoate din sarite. Ce poti face pentru a-l dezvata pe copil de acest obicei?

In primul rand, trebuie sa realizezi ca micutul tau nu stie foarte bine ce inseamna cuvantul “Nu”. La invatat de la tine, de fiecare data cand ai folosit negatia pentru a-i interzice diverse lucruri.

Acum, micutul are in sfarsit ocazia sa il testeze. Mentine-ti calmul, ramai obiectiv si nu te infuria. Chiar daca spune “Nu”, copilul vrea de multe ori sa spuna “Da”. Acesta incearca sa iti transmita de fapt, ca vrea sa aiba control asupra deciziilor sale.

 

Lasa-l pe copil sa isi ia propriile decizii

 

Copilul vrea sa demonstreze ca poate sa aiba putere de decizie, asa ca ajuta-l sa isi simta contributia in hotararile pe care le luati. De exemplu, daca este vorba despre lucruri marunte, precum hainutele cu care vrea sa se imbrace, modul in care vrea sa isi aranjeze jucariile, ce vrea sa manance la micul dejun, lasa-l pe copil sa isi exprime dorintele, insa in acelasi timp intervine subtil cu sfaturi.

Copilul nu isi cunoaste optiunile si nici consecintele acestora. Este timpul sa ii oferi explicatii pentru ceea ce doresti de la acesta. De exemplu, daca afara este frig, dar copilul vrea sa se imbrace in tricou, explica-i faptul ca ar putea sa isi ia peste tricou o geaca sau ca in tricou ii va fi mai frig si ca il poate purta acasa. Chiar daca nu va functiona din prima incercare, nu iti pierde rabdarea, pentru ca micutul va invata sa se orienteze.

 

Ofera-i mai multe optiuni

 

Nu il intampina pe copil cu interdictii , ci ofera-i mai multe optiuni. De exemplu, spune-i ca poate sa isi faca temele acum si apoi sa mearga in parc sau poate sa nu isi faca temele si atunci va trebui sa astepte pana maine ca sa mergeti in parc.

Doua optiuni vor simplifica lucrurile pentru copilul tau si va fi capabil sa aleaga. Cu toate ca ii vei prezenta optiunile astfel incat micutul sa aleaga ce anume vrei si tu, acesta se va simti stapan pe deciziile sale.

 

Foloseste intrebari deschise

 

Pentru a evita utilizarea cuvantului “Nu”, foloseste-te de intrebarile deschise, care il fac pe micutul tau sa detalieze ce anume isi doreste. “Preferi sa mergem acasa sau vrei sa mai stam putin?”, “Cat de mult iti place aici?”, sunt doar cateva exemple de intrebari care il vor face pe copil sa iti raspunda intr-un alt mod.

 

Stabileste limite

 

Copilul trebuie sa stie ca are niste limite pe care trebuie sa le respecte, insa atunci cand formularea acestora se realizeaza tot prin negatii , te vei confrunta si tu cu vointa micutului tau.

Nu trebuie sa il certi si nici sa ii dai un ultimatum. Explica-i situatia si lasa-l sa inteleaga efectele pe care le au faptele sale asupra celorlalti. De exemplu, daca loveste pisica, ii poti spune ca nu vrem sa lovim pisica pentru ca aceasta nu face niciun rau. Daca este gelos pe fratiorul mai mic, discutati despre acest lucru, implica-l mai mult in activitatile tale, explica-i faptul ca pe fratior il raneste comportamentul sau.

 

Explica-i consecintele

 

Copilul trebuie sa stie care sunt asteptarile tale de la acesta. De aceea, este necesar sa ii explici ce se intampla daca nu te asculta. De exemplu, spune-i ca daca nu respecta ceea ce spui, atunci te determina pe tine sa nu il mai duci la locul de joaca dupa-amiaza. Micutul se va orienta rapid in functie de ceea ce isi doreste si intr-un final, iti va respecta vointa.

 

Lauda-i imbunatatirile in comportament

 

Treptat, copilul va incepe sa faca progrese si sa nu mai foloseasca frecvent cuvantul “Nu”. Lauda-l atunci cand reuseste sa ia o decizie buna si nu tipa la acesta atunci cand greseste. La urma urmei, micutul trebuie sa invete din propriile greseli care sunt consecintele faptelor sale. De la laudele verbale pana la un sistem de rasplata , de exemplu un tabel cu stelute sau stickere pe care le poate lipi oriunde doreste, copilul se va simti apreciat si incurajat sa se gandeasca de doua ori inainte de a actiona.
 

Sursa foto : farm2.static.flickr.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare