Femeile gravide ar trebui sa evite cafeaua pentru a nu suferi un avort spontan . Aceasta este concluzia unui studiu recent in urma caruia s-a descoperit ca si un consum moderat de cafeina este periculos in primele luni de sarcina.
La acest studiu au participat peste 1.000 de femei insarcinate si a aratat ca femeile care au consumat zilnic cel putin doua cesti de cafea sau cinci cutii de bauturi cu cofeina (echivalentul a 200 de miligrame de cofeina) au prezentat de doua ori mai multe riscuri de avort fata de cele care nu au consumat cofeina pe timpul sarcinii.
Cofeina se gaseste atat in cafea, dar si in ceai, bauturi energizante sau ciocolata calda. Aceasta poate afecta sanatatea fatului, pentru ca organismul micutului nu o poate metaboliza. Cofeina poate afecta dezvoltarea celulara si scadea fluxul sangvin de la mama la fat.
Unii cercetatori sunt de parere ca aceasta substanta poate afecta greutatea la nastere a copilului si favoriza nasterea prematura. Aceeasi situatie nefericita se intampla si in cazul tutunului. Pentru ca fumul inhalat de la o tigara contine peste 4.000 de compusi chimici, multi dintre ei foarte toxici, fumatul reprezinta principala cauza evitabila a unor complicatii gravidice.
Practic, daca o gravida ar renunta la fumat, ar evita riscul multor complicatii cum ar fi cel al unui avort spontan. Tocmai de aceea, este foarte important ca o gravida sa renunte la fumat, cat de repede poate, din momentul in care a aflat ca este insarcinata.
Ce mai trebuie sa retineti este si faptul ca un consum mare de cafeina dar si fumatul excesiv pot genera foarte multe complicatii nu numai femeilor insarcinate, ci si celorlalte persoane, de exemplu provoaca dependenta sau cresc riscul aparitiei anumitor afectiuni grave, printre care bolile cardio-vasculare si cancerul.