INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Cresterea copilului

#bullying gradinita #bullying copii #bullying

Bullying in gradinite! 4 din 5 educatori se confrunta cu astfel de situatii la grupa. Care sunt semnele bullyingului la prescolari

Exista tot mai multe situatii de bullying in randul copiilor de gradinita! Potrivit unui raport eleborat de Salvati Copiii, impreuna cu sprijinul Fundatiei OMV Petrom, exista tot mai multe situatii de bullying in randul prescolarilor.

 

Rezultatele fac parte din Analiza de impact a proiectului Sa fim prieteni - Fara Bullying - un program de prevenire a bullying-ului derulat in anul scolar 2023-2024 de catre Salvati Copiii Romania, cu sprijinul Fundatiei OMV Petrom in 60 de gradinite. Programul a contribuit la dezvoltarea psiho-emotionala a 8.821 de copii cu varste intre 3 si 6 ani din 60 de gradinite din Bucuresti si 8 judete: Arges, Buzau, Calarasi, Dambovita, Ialomita, Ilfov, Prahova si Teleorman si are la baza o metodologie dezvoltata de Mary Foundation si Salvati Copiii Danemarca. Peste 600 de cadre didactice au dobandit competentele necesare implementarii metodologiei Free of bullying la clasa, iar peste 8.800 de parinti au fost informati cu privire la metode educationale pozitive.

Programul a fost monitorizat pe tot parcursul implementarii, iar opiniile cadrelor didactice si parintilor cu privire la comportamentele copiilor si gradul lor de integrare sociala au fost colectate atat la inceputul cat si la finalul anului scolar, prin intermediul analizei impact. Studiul preliminar efectuat in cadrul programului arata ca 78% dintre educatori erau nevoiti sa gestioneze situatii de bullying la grupa si 35% dintre educatori aveau in grupa copii care ocazional nu aveau cu cine sa se joace.

70% dintre copiii prescolari care au beneficiat de programul Sa fim prieteni – Fara bullying au capacitatea de a-si exprima emotiile si de a le gestiona intr-un mod pozitiv (crestere de 12% fata de evaluarea anterioara implementarii programului); 83% dintre copii recurg la intrajutorare (crestere de 9%) si 88% dintre copii au tendinta de a se raporta pozitiv la cei care sunt diferiti de ei (crestere de 9%). Referitor la atitudinea copiilor, 50% dintre specialisti constata reducerea comportamentelor agresive intre copii. De asemenea, 98% dintre specialistii care au beneficiat de formare, mentorat si au lucrat cu metodologia Sa fim prieteni – Fara bullying considera ca au dobandit instrumente pentru prevenirea bullyingului si 65% dintre ei si-au imbunatatit semnificativ colaborarea cu parintii. In plus, 36% dintre parintii implicati in program declara ca gestioneaza mai bine conflictele intre copii.

Analiza de impact integrala poate fi accesata aici. Un video cu testimoniale si informatii despre activitati implementate in gradinite poate fi vizionat aici.

„Fenomenul de bullying este interiorizat puternic de copii, mai ales la varste fragede, cand interactiunile sociale functioneaza ca plasa de siguranta. Este crucial sa prevenim si sa-i invatam pe copii cum sa fie empatici, cum sa rezolve situatiile de conflict fara a-l vulnerabiliza pe celalalt si cum sa-si manifeste emotiile pozitiv. Bullyingul este un fenomen grav si, atunci cand apare la varste fragede, consecintele lui vor fi dificil de corectat pe termen lung: izolarea, somatizarile, lipsa de incredere. Programul propus de Salvati Copiii are impact dovedit in toate gradinitele cu care am lucrat, indiferent de mediul social: 64% dintre specialisti au remarcat imbunatatirea climatului educational”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

“Bullyingul nu mai este un termen exotic, ci un fenomen care ia proportii ingrijoratoare si trebuie combatut cat mai devreme pentru a limita efectele sale devastatoare asupra copiilor. Analiza de impact a proiectului Sa fim prieteni – Fara bullying demonstreaza prin rezultatele exceptionale ca, atunci cand copiii, parintii si educatorii au instrumentele, valorile si resursele potrivite, bullyingul poate fi oprit. Motivati de rezultatele din cele 60 de gradinite, am decis sa sustinem extinderea proiectului catre alte 100 de gradinite” - Amalia Fodor, Director Fundatia OMV Petrom.

Formarea si cultivarea empatiei la gradinita sunt esentiale

Prescolarii nu vorbesc acasa despre bullying, dar parintii trebuie sa fie atenti la manifestarile copiilor care pot semnala consecinte ale bullyingului. Astfel, copiii victime ale bullyingului:

  • se imbolnavesc mai des decat cei care nu trec prin aceste experiente;
  • nu doresc sa participe la activitatile de grup de copii si deseori prefera sa stea singuri;
  • nu vor sa mearga la gradinita.

Metodologia se bazeaza pe cercetari de ultima ora in domeniul sociologiei si psihopedagogiei si a fost dezvoltata de Mary Foundation si Salvati Copiii Danemarca si adaptata pentru Romania de catre Salvati Copiii Romania, incepand cu anul 2019. Scopul este de a transforma gradinitele in comunitati pozitive in care copiii se tolereaza si se respecta reciproc prin:

  • dezvoltarea abilitatilor copiilor de a avea grija unii de ceilalti si cultivarea curajului de a-si apara prietenii care nu se pot apara singuri,
  • constientizarea educatorilor si a parintilor cu privire la impactul pe care il au adultii asupra relatiilor dintre copii si intarirea colaborarii dintre educatori, parinti si copii.

CONTEXT

Bullying-ul este un fenomen care apare la nivelul grupurilor de copii si se refera la comportamente variate care umilesc si exclud prin natura lor, sunt repetate sau fac parte dintr-un tipar care se manifesta pentru o perioada de timp. Cel mai adesea, comportamentele de tip bullying sunt ascunse de ochii adultilor si continua in absenta unor masuri specifice de interventie. Bullying-ul poate lua forma poreclitului sau a violentei fizice, dar se poate manifesta si mai subtil, prin ignorare, excludere, barfa, zvonuri despre o persoana si, prin urmare, poate fi dificil de identificat.

Salvati Copiii atragea atentia asupra extinderii fenomenului de bullying inca din 2016, aducand in atentia specialistilor datele colectate prin derularea studiului ”Bullying-ul in randul copiilor – studiu sociologic la nivel national”:

  • in ciclurile primar si gimnazial, 3 din 10 copii erau exclusi in mod constant din grupul de colegi;
  • 3 din 10 copii erau amenintati cu bataia sau lovirea de catre colegi;
  • 1 din 4 copii fusese umilit in fata colegilor.

In iunie 2022, Salvati Copiii a realizat o consultare in randul copiilor, iar rezultatele arata ca incidenta fenomenului a crescut fata de 2016: 4 din 5 elevi afirma ca au fost martori ai situatiilor de bullying in scoala unde invata.

Mai mult, jumatate dintre elevii din scolile din Romania declara ca sunt victime ale bullyingului in mod constant. procentul elevilor care spun ca au fost victime ale bullying-ului a crescut de la 29% in 2016 la 49% in 2022. Tot in aceasta perioada a crescut procentul celor care au fost martori ai situatiilor de bullying de la 73% la 81%, potrivit studiilor Salvati Copiii Romania.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului