INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Cresterea copilului

#copil #boli cardiovasculare #malformatii cardiace congenitale #inima #nou-nascut #sarcina

Bolile de inima ale unui nou-nascut

Ai asteptat cu multa dragoste venirea propriului copil pe lume, insa ai primit o veste cutremuratoare: puiul tau sufera de o malformatie cardiaca. Este si mai cutremurator daca realizezi ca inima copilului tau este doar un numar dintr-o statistica, in care se precizeaza ca aproximativ 60% dintre copiii bolnavi de inima nu au sansa de a fi operati si salvati.

O malformatie cardiaca congenitala survine in momentul in care inima si vasele sanguine situate in apropierea inimii nu se dezvolta normal, inainte de nastere. Anomaliile cardiace reprezinta malformatia congenitala cea mai frecventa la nou-nascuti. Cauza poate fi de orice natura: infectie virala contractata de gravida in primul trimestru de sarcina (ex. rubeola), o problema de sanatate ca sindromul Down sau un consum excesiv de droguri (alcool, tutun, cocaina) in timpul sarcinii.

Simptomele unei malformatii congenitale

Simptomele malformatiilor congenitale sunt foarte importante deoarece sansa la viata este mai mare daca maladia se depisteaza in timp util. Iata simptomele cel mai des intalnite care pot semnala o malformatie cardiaca congenitala:

  • Suflu cardiac;
  • Tenta albastruie a pielii, a buzelor si a unghiilor (cianoza);
  • Respiratie accelerata;
  • Alimentatie inceata, pentru ca bebelusii obosesc rapid in timp ce sug;
  • Scadere in greutate ;
  • Transpiratie in timpul alaptarii;
  • Oboseala accentuata in timpul efortului (se observa la copiii mai mari).

Majoritatea copiilor pot duce o viata aproape normala dupa aceste interventii, atunci cand sunt realizate la timp. Daca se intarzie cu interventia chirurgicala, prognosticul nu e deloc imbucurator: 3%-5% din decesele in prima saptamana de viata si pana la 33% din decesele survenite in decursul perioadei neonatale (0-28 zile) sunt determinate de cardiopatii congenitale nedepistate sau netratate la timp”, spune Conf. Dr. Silvia Stoicescu - Presedinte al Asociatiei de Neonatologie din Romania, Sef al Sectiei de Neonatologie, Maternitatea Polizu , Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului.

Cum se pot trata si preveni maladiile cardiace

Malformatiile cardiace congenitale se refera pe de-o parte la obstructii arteriale privind circulatia sanguina (stenoza pulmonara, stenoza aortica - imposibilitatea trecerii sangelui din ventriculul stang in aorta - etc), la comunicarea intre cavitatile cardiace si cele pulmonare (canal arterial - sangele pulmonar este drenat direct spre aorta fara a mai trece prin plamani) sau la cardiopatii congenitale (tetralogia lui Fallot - exista patru forme de boala, printre acestea; una se caracterizeaza prin trecerea sangelui dezoxigenat in aorta, antrenand o cianoza a unghiilor si a buzelor).

Odata malformatia depistata, aceasta este tratata chirurgical, in cele mai multe cazuri, sau medicamentos. Dupa aceea, educarea terapeutica este foarte importanta atat pentru copil, cat si pentru parinti: intelegerea maladiei, vizitele medicale periodice, gestionarea medicamentelor, adoptarea unui stilul de viata adecvat etc.

Endocardita infectioasa este un risc permanent pentru pacientii care sufera de o malformatie cardiaca congenitala: bacteriile se fixeaza pe valvele fragilizate ale inimii si le pot distruge. De aceea, pentru prevenirea acestora se recomanda administrarea de antibiotice si adoptarea unui stil de viata sanatos .

In afara de depistarea dinainte de nastere a malformatiilor cardiace congenitale (o eventuala intrerupere de sarcina in scop terapeutic), nu exista niciun alt mijloc de prevenire primara.

Totusi, se mai recomanda renuntarea la substantele toxice incriminate de favorizarea imbolnavirii precum tutunul, alcoolul si drogurile si de asemenea tratarea rapida a mamei in caz de infectii sau controlarea diabetului.

Din pacate, in Romania exista un singur centru cardiovascular specializat in efectuarea interventiilor la copii: Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures. Operatiile chirgicale se pot face doar aici sau in strainatate. Din aceasta cauza, sansa multor copii cu malformatii cardiace la o viata normala este redusa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Top
Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare