Animalele de companie nu reprezinta doar un alt partener de joaca in viata copilului tau. Conform cercetatorilor, copilul tau poate invata unele dintre cele mai importante lectii de viata chiar de la animalutul sau. Responsabilitatea, rabdarea si abilitatile de comunicare sunt doar cateva dintre lucrurile pe care micutul tau le va deprinde treptat, avand grija de prietenul sau necuvantator.
Iata cateva lucruri pe care copilul tau le invata ingrijind si interactionand cu animalul de companie:
Invata sa comunice
Animalele sunt fiinte extrem de expresive, care raspund imediat la stimulii pe care fiinta umana i le trimite. Cu siguranta ai observat ca atunci cand ridici tonul la catelusul tau, acesta se simte vinovat si incearca din priviri sa te imbuneze sau ai simtit afectiunea pisicii tale atunci cand o rasfeti cu mangaieri .
Petrecand timp in preajma animalului de companie, copilul tau va invata sa deprinda diversele semne care indica starea pe care o are animalutul la un moment dat. Majoritatea sunt legate de postura animalului, intr-o pozitie de aparare, de agresivitate, relaxare etc.
Toate acestea copilul tau le poate aplica si la interactiunile cu alte persoane, invatand sa „citeasca” astfel semnele pe care acestea le ofera si care le indica starea de spirit la un moment dat.
Invata sa relationeze
Micutul va deveni curios sa exploreze lumea animalutului, incercad sa afle ce simte acesta si atribuindu-i sentimente care sunt caracteristice fiintei umane: tristete, bucurie, suparare etc. Curiozitatea este insa cea mai buna forma de invatare, iar prin interesul pe care copilul tau il arata fata de animalul de companie, isi dezvolta nevoia de a explora lumea inconjuratoare, de a relationa cu mediul si de a descoperi modalitati de relationare cu cei din jur.
Isi dezvolta simtul responsabilitatii
Unul dintre cele mai bune mijloace prin care il poti incuraja pe copil sa devina responsabil este sa ii achiziiionezi un animal de companie . Faptul ca animalutul isi poate manifesta starile, transmitand cand se simte bine, dar si cand este bolnav sau nu este ingrijit corespunzator, il va determina pe copil sa aiba grija temeinic de noul sau prieten. Astfel, micutul va iinvata cum sa isi organizeze timpul, ce inseamna un orar bine stabilit si faptul ca o alta fiinta dpeinde de grija acestuia.
Castiga incredere in sine
Inca de mici, copiii sunt supusi unei evaluari constante, fiind judecati pentru comportament, note si performante. Asteptarile acestea vin din partea adultilor, insa animalutele pot oferi afectiune fara sa astepte nimic in schimb. Animalutul de companie ii va oferi copilului sentimentul ca face parte din ceva important si ca grija acestuia depinde in totalitate de el. De asemenea, animalul de companie poate fi prietenul ideal pentru copiii singuri la parinti sau care au trecut prin perioade mai dificile.
Invata sa se ingrijeasca
Ingrijirea unui animal il face pe copil sa realizeze ca fiecare zi implica o rutina de ingrijre. In felul acesta, va intelege mai usor importanta diferitelor obiceiuri, ca spalatul dintilor, ingrijrea hainutelor etc. precum si consecintele neglijarii.
Chiar daca micutul poate beneficia de prezenta unui animal de companie in viata sa, trebuie sa realizezi ca responsabilitatea ingrijirii acestuia, cel putin in mare parte, va pica tot in mainile tale. Asadar, inainte de a achizitiona un animalut, gandeste-te daca si tu ai timpul si spatiul necesar pe care ingrijirea acestuia o cere. De asemenea, ia in considerare si gusturile copilului si asigura-te ca inainte de a-i oferi animalutul, i-ai explicat cum trebuie sa aiba grija de el, cum trebuie sa se poarte etc.