Bebelusii au o preferinta pentru apa inca de la nastere, insa daca aceasta nu este intretinuta, este posibil ca micutul sa manifeste, incepand cu varsta de 8 luni, frica de apa. Desi ai nevoie de rabdare pentru a-l invata pe bebelus sa inoate, acesta il va ajuta pe micut sa se dezvolte armonios.
Specialistii sunt de parere ca bebelusii ar trebui sa descopere placerea pentru apa inca din primele zile, chiar daca nu il vei putea duce direct la piscina. Baita poate deveni un moment placut de balaceala, insa exista centre care ofera cursuri de inot pentru acasa, continuand cu inotul la psicina, dupa ce bebelusul a trecut de 4 luni.
Printre cele mai importante beneficii pe care le aduce inotul de timpuriu se numara:
- Cresterea capacitatii de concentrare
- Cresterea imunitatii
- Efecte stimulatoare asupra cresterii si dezvoltarii fizice
- Cresterea rezistentei si imbunatatirea functionalitatii aparatului cardio-respirator
- Stimularea reflexelor de conducere a miscarilor utilizate pentru dezvoltarea motorie
- Cresterea inteligentei emotionale, a increderii in sine si a spiritului de independenta
- Stimularea poftei de mancare si oferirea unui somn linistitor
- Prevenirea astmului
Fiecare program are diferite etape, potrivite varstei bebelusului si nivelului acestuia. Se incepe cu adaptarea copilului la mediul acvatic . Dupa varsta de 1 an de zile, instructorii incep sa initieze copilul pentru inot, lucru ce continua pana la varsta de 4 ani. Dupa ce copilul a trecut de 4 ani, se aprofundeaza procedeele de inot.
Bineinteles, copilul nu este niciodata lasat singur in apa sau nesustinut. Acest lucru se va face dupa ce copilul a implinit varsta de 1 an. La inceput se vor efectua exercitii de antrenare a muschilor, mentinerea respiratiei, scufundarea, tehnicile de inot venind pe parcurs.
Este important sa gaesti un profesor care se poate „lipi” de copil, poate interactiona cu acesta, astfel incat micutul sa se simta bine si sa nu fie intimidat de lectiile de inot. Vei observa ca la cursuri sunt folosite cantece si jucarii, pentru ca bebelusii sa se simta bine.
Observa ce anume ii este pe plac bebelusului si foloseste aceleasi procedee si acasa, la baita, pentru a-l ajuta pe micut sa se simta cat mai confortabil in timpul cursurilor.
Iata cateva centre care ofera cursuri de inot pentru bebelusi. Evalueaza fiecare oferta in parte, in functie de facilitatile oferite, atmosfera, curatenie la piscina, intervalul orar in care se desfasoara cursurile, pret.
Sursa foto - popular-pics.com