A sosit momentul sa te intorci la lucru si sa iti reiei, poate doar in parte, viata sociala . Cu toate acestea, bebelusul tau nu vrea sa te lase sa iti desfasori activitatile. Astfel, de fiecare data cand iesi din camera, incepe sa planga si doar prezenta ta il poate linisti.
In functie de jobul tau, este posibil sa te intorci la lucru chiar inainte ca bebelusul sa fi implinit primul an de viata. Chiar daca nu te gandesti sa iti reiei jobul, cel putin pentru o perioada, vor fi momente in care vei dori sa ai parte de putin timp liber, fie doar pentru a mai discuta cu o prietena sau a merge la cumparaturi.
Trebuie sa stii insa ca atasamentul excesiv reprezinta o etapa normala si se manifesta, intr-o oarecare masura, la majoritatea bebelusilor, dar si a copiilor mici.
Daca analizezi siuatia, vei reusi sa iti intelegi puiul si mai bine: micutul trebuie sa se desparta de fiinta care il protejeaza si il iubeste. Chiar daca i-ai angaja toate bonele din lume, pielea ta, vocea, mirosul, mangaierile ce vin din partea mamicii, nu vor putea fin inlocuite de nimeni altcineva.
Situatia insa devine frustranta, atat pentru bebelus, cat si pentru tine. Vestea cea buna este ca aceasta etapa este una trecatoare, ce iti va solicita insa rabdarea si nervii.
Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa treci cu bine si peste aceasta perioada:
- Minimalizeaza numarul situatiilor de separare fata de bebelus cat poti de mult, iar daca ai posibilitatea, ia-l cu tine pe bebe atunci cand este mult prea nervos. Astfel, practic astepti ca micutul sa treaca peste aceasta etapa.
- Daca trebuie sa iti lasi copilul in grija cuiva, atunci lasa-l in compania persoanelor ce ii sunt familiare, precum tatal, bunicii, matusa etc. Desi bebelusul va protesta, sunt sanse mai mari sa se obisnuiasca mai repede cu aceasta persoana decat cu o bona pe care nu o cunoaste.
- Daca trebuie sa iti lasi bebelusul cu bona, atunci ofera-i o perioada de acomodare: ar fi ideal ca, pentru cel putin cateva zile, bona sa stea prin preajma ta si a bebelusului, astfel incat micutul sa va vada pe amandoua si sa se simta mai in siguranta. Dupa aceea, separarea de mama va fi ceva mai usoara.
- Nu te furisa pe usa. Ia-ti la revedere de la bebelusul tau, imbratiseza-l, vorbeste-i; in caz contrar, bebelusul va fi mult mai suparat, pentru ca va avea impresia ca pur si simplu ai disparut.
-
Bebelusul se va lasa imediat impresionat de starea ta, asa ca nu face o scena din despartire. Lasa plansul la o parte, nu te intoarce de cateva ori din drum doar pentru a vedea daca bebelsuul s-a calmat din plans, pentru ca il vei induce in eroare si il vei face sa devina si mai nervos.
-
Incearca sa il obisnuiesti din timp si cu prezenta altor persoane. Daca stii deja ca te vei intoarce la lucru si cand anume, atunci fa-i viata mai usoara bebelusului, insa si tie. Pentru inceput, ai putea sa stai separata de bebelus pentru o ora, apoi poti mari aceasta perioada, pentru ca micutul sa se simta mai confortabil atunci cand vei lipsi mai mult timp de acasa. De asemenea, atunci cand pleci, lasa-l pe bebe in grija persoanei care il va veghea cand tu nu vei fi acasa.
Sursa foto : umcwy.info