Cresterea copilului

#amigdalita #rosu in gat #copii

Amigdalita sau rosu in gat la copii

Amigdalita, denumita popular “ rosu in gat ”, reprezinta o inflamatie a cailor respiratorii superioare, mai exact a amigdalelor.


Acestea actioneaza ca un filtru, secretand niste anticorpi care blocheaza patrunderea infectiilor in organism. Amigdalele declanseaza productia de celule protectoare in momentul in care simte prezenta unor agenti patogeni in gura sau in nas, moment in care, in functie de efortul depus, ele se inflameaza provocand „rosu in gat”.


Cum se manifesta rosu in gat?


In mod normal, copilul acuza dureri la nivelul gatului, are dificultati la inghitire (nu mai accepta mancarea), iar  temperatura corpului creste rapid. De asemenea, tusea, prezenta secretiilor nazale, ochii rosii sau stranutul se numara printre simptomele prezente atunci cand este vorba de aceasta afectiune. Pe langa aceste simptome, copilul se mai poate confrunta cu:

 

  • Dureri de cap
  • Amigdale rosii
  • Ganglioni inflamati.


Ce este de facut?


In primul rand este foarte important sa contactezi medicul pediatru si sa il rogi sa vina pentru a-l consulta pe micut. Nu lasa aceasta afectiune sa se trateze de la sine pentru ca pot aparea complicatii. Acesta va consulta vizual copilul si ii va lua o proba din gat pe care o va duce in laborator pentru analize amanuntite.


Daca nu este tratata, amigdalita poate provoca un abces in interiorul sau in jurul amigdalelor.


In ce consta tratamentul


In mod normal tratamentul recomandat de medicul pediatru consta in antiinflamatoare si medicamente impotriva febrei. Medicul poate recomanda tratament doar in urma unei consultatii.


Este extrem de important sa ii administrezi tratamentul exact asa cum ti-a recomandat medicul, chiar daca simptomele dispar ori se diminueaza dupa primele zile. Intreruperea tratamentului sau pur si simplu reducerea dozelor de medicament, poate duce la dezvoltarea rezistentei bacteriilor la medicamentul respectiv, lucru care va ingreuna recuperarea micutului.


Pentru a grabi vindecarea, ii poti face copilului gargara cu apa sarata. De asemenea, in aceasta perioada are nevoie de un aport mai mare de lichide asa ca rasfata-l cu sucuri de legume si fructe (preparate in casa), apa plata sau ceaiuri calde.


In acelasi timp, un umidificator asezat in camera micutului il va ajuta sa respire mult mai usor si sa scape de congestia nazala.


In mod normal, copilul isi va reveni in cel mult 10 zile.


Ce faci daca infectia revine


In cazul in care amigdalele au devenit un organ bolnav, iar infectiile revin chiar si dupa mai multe tratamente, medicii recomanda amigdalectomia, adica indepartarea chirurgicala a amigdalelor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului