Cresterea copilului

#sarcina #alimentatie #gravida #insarcinata #vegetarian

Alimentatia pentru gravida vegetariana

Pentru a se dezvolta corespunzator in perioada sarcinii, bebelusul tau are nevoie de o gama larga de elemente nutritive. Cu toate acestea, regimul vegetarian iti impune anumite restrictii. Pentru a-i asigura tot ce este mai bun copilului tau, nu trebuie sa renunti la stilul de viata pe care ti l-ai format. Iata cateva sfaturi ce tin de alimentatia gravidei vegetariene.

In timpul sarcinii, este important sa alegi o varietate de alimente care sa iti asigure aportul zilnic de proteine, vitamine si minerale pentru tine si pentru bebelusul tau. Pentru acest lucru, este nevoie sa faci cateva adaptari:

 

Consuma alimente bogate in fier

 

In timpul sarcinii risti sa inregistrezi o deficienta de fier, de aceea este important ca alimentatia ta sa recupereze pierderile. Pentru ca regimul tau nu include consumul de carne, adauga in dieta urmatoarele alimente: legume precum spanacul si broccoli, nuci si migdale, cereale si paine, fructe uscate si oua. Daca insa dai semne de anemie, adreseaza-te medicului, pentru ca acesta iti va prescrie si un supliment de fier.

 

Nu uita de proteine

 

Proteinele sunt esentiale atat in cresterea bebelusului, dar si pentru sanatatea ta in perioada sarcinii. Consuma produse bogate in proteine, precum branza si ouale, insa nu te limita doar la acestea pentru a-ti lua necesarul zilnic. Apeleaza si la alte surse, precum fasolea, pastaile, cerealele; in felul acesta vei adauga si un bonus de fier si vitamina B.

 

Calciu si vitamina D

 

In timpul sarcinii, ai nevoie de o cantitate mai mare de calciu si vitamina D. Laptele, iaurtul si branza trebuie sa faca parte din alimentatia zilnica. Fara vitamina D, calciul nu va fi absorbit corespunzator. Expunerea la soare , de trei ori pe saptamana cate 15 minute si alimentele precum branza, ouale, laptele de vaca si cerealele iti vor asigura necesarul de vitamina D. Daca insa nu reusesti sa ajungi la un nivel satisfacator al calciului, ar fi indicat sa te adresezi medicului pentru a primi si un supliment de vitamina D.

 

Vitamina B12

 

Principala sursa pentru vitamina B12 o reprezinta carnea, insa poti apela si la produsele din soia. Completeaza insa cu suplimente alimentare , prescrise de medic.

 

Alege cel putin o sursa de vitamina C si vitamina A

 

Pentru vitamina C, tot ceea ce trebuie sa faci este sa consumi fructele tale preferate; printre cele mai bogate in vitamina C se numara portocalele, grapefruitul, capsunile, kiwi, dar si legumele precum brocolli, conopida, ardeii verzi sau rosiile. Morcovii, dovlecii, cartofii, spanacul sau caisele iti vor asigura si aportul de vitamina A.

Atentie!

 

  • Evita consumul de alcool in timpul sarcinii
  • Limiteaza cantitatea de cofeina
  • Limiteaza cantitatea de sare (sarea retine apa in corp)
  • Nu tine diete si nu incerca sa slabesti in timpul sarcinii

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului