Cresterea copilului

#varsta alaptare #alaptare copil #alaptare bebelus #alaptare

Alaptarea: pana la ce varsta este recomandata

Te bucuri de sansa de a-ti alapta bebelusul, dar te intrebi pana cand ar trebui sa il hranesti la san? Chiar daca pentru multe mame poate parea inconfortabil, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, o poti face fara probleme pana la varsta de doi ani si chiar mai tarziu.

Dezvolta sistemul imunitar

Pe glob se nasc anual 136,7 milioane de copii, dintre care doar 32,6% sunt hraniti exclusiv prin alaptare pana la varsta de sase luni, asa cum recomanda forurile medicale. Alaptarea dupa aceasta varsta este considerata de multe mame inconfortabila sau chiar un subiect tabu. Insa studiile arata ca hranirea copiilor pentru o perioada mai indelungata de timp este sanatoasa nu doar pentru cel mic, ci si pentru mama.

"Alaptatul scade mortalitatea infantila, riscul de infectii si de enterita ulcero-necrotica la prematuri. Copiii alaptati exclusiv au o mortalitate si o morbiditate mai mica, se imbolnavesc mai rar si mai greu", a declarat Dr. Adrian Craciun, seful sectiei de neonatologie al Maternitatii Cantacuzino, citat de hotnews.ro

Potrivit unui studiu recent, bebelusii hraniti la san perioade indelungate, adica chiar pana la doi ani, prezinta cu 55% mai putine riscuri de a dezvolta ulterior maladii cardiace, fata de bebelusii hraniti cu biberonul.

De asemenea, unele studii au descoperit ca micutii alaptati in intervalul 16-30 de luni au dezvoltat boli mai putine sau pe perioade mai scurte decat copiii intarcati inainte de aceasta varsta. In plus, anticorpii din laptele matern isi sporesc concentratia, prin urmare si eficienta imunologica, pe parcursul celui de-al doilea an de alaptare.

"Exista si copii mai mari care sunt alaptati, uneori in tandem cu fratii lor mai mici. Este normal si firesc, atata timp cat ei cer sa fie alaptati, iar mama doreste sa ii alapteze", sustine Roxana Dudus, consultant in alaptare in cadrul La Leche League Romania, citata de rfi.ro. Astfel, fiecare mama, in relatia ei cu copilul sau, stabileste care este momentul in care trebuie oprit alaptatul.

"Copilul devine anxios"

Exista insa si medici care sustin ca alaptarea pentru perioade mai indelungate ii face pe copii dependenti de mama. "Extinderea perioadei de alaptare creeaza o dependenta nu numai fizica, ci si emotionala, intre mama si copil. Impinsa dincolo de limita fiziologica, poate duce la tulburari de adaptare si comportament: mama devine hiperprotectoare si copilul anxios", sustine medicul pediatru Augusta Ghita, citat de qbebe.ro.

Surs foto: themominmemd.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare