Cresterea copilului

#rasfat copil #sfaturi parinti #copil rasfatat #rasfat #parinti

Ai un copil rasfatat? Invata sa ii faci fata

Nu ii place mancarea pentru ca e prea rece, prea sarata sau prea fierbinte. Nu vrea la gradinita pentru ca nu ii place ghiozdanul cel nou si nici nu vrea sa auda cand ii spui ca nu are voie sa manance prea multa ciocolata. In toate aceste descrieri recunoastem comportamentul tipic al unui copil rasfatat. Iata ce trebuie sa faci pentru a nu ceda cerintelor lui.

Un copil rasfatat este mereu pretentios, vrea sa fie tot timpul in centrul atentiei si nu asculta de sfaturile bunicilor sau ale tale, ca parinte.

Nu apela la pedepse

Daca ai decis sa schimbi foaia si sa nu mai lasi de la tine cand copilul nu tine cont de sfaturile tale, nu il pedepsi. "Ultimul lucru pe care trebuie sa il faci in aceste situatii este sa apelezi la pedeapsa", spune Alan Kazdin, a profesor de psihologie la Univeritatea Yale, SUA, citat de parents.com.

Cel mai bine este sa ii dai alternative si sa ii lasi posibilitatea sa aleaga. De exemplu, daca stii ca nu ii place supa, nu il pedepsi obligandu-l sa o manance, ci intreaba-l ce alte feluri de mancare prefera in locul acesteia. "Este important sa ii dai variente din care sa aleaga sau cel putin sa ii creezi iluzia de control", spune Alan Kazdin.

Stabileste reguli

Un alt sfat de care trebuie sa tii cont daca vrei sa faci fata unui copil rasfatat e sa stabilesti reguli si sa-i explici de ce le-ai impus. Spune-i ca este bine pentru sanatatea lui sa stea la televizor doar doua ore pe zi. Este important sa nu cedezi insistentelor lui.

Fa un plan

Ce doresti mai exact sa obtii de la copilul tau? Sa invete sa isi stranga jucariile? Ori sa-si pregateasca singur ghiozdanul pentru gradinita? Ca sa si obtii aceste lucruri de la el, trebuie sa iti construiesti o strategie. Incepe prin a-i spune ca ai nevoie de ajutor, in momentul in care ii strangi jucariile imprastiate pe covor. In cazul in care nu ai sorti de izbanda, este indicat sa ceri si ajutorul educatoarei lui, de exemplu, pentru a folosi aceeasi strategie in ceea ce il priveste.

Ce faci cand are o criza de plans

Rasfatul se traduce si prin crize de plans daca nu ii cumperi o anumita jucarie sau daca nu ai timp sa mergi cu el in parc. In astfel de cazuri, este important sa iti mentii calmul si sa nu tipi la el. Nu ii spune nici ca ii vei face pe plac "numai sa taca". Plansul este o forma prin care vrea sa te manipuleze, iar ca sa ii arati ca nu are sorti de izbanda, asteapta pana cand se opreste din plans si spune-i ca printr-un astfel de comportament nu va avea nimic de castigat.

Sursa foto: sheknos.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului