Cresterea copilului

#copii #frica copii #cauze frica #copii sensibili #copii emotivi

Ai un copil fricos? Iata ce trebuie sa stii

Sentimentul de frica la copii este instinctiv si apare ca o reactie la anumite amenintari- reale sau imaginare.

Desi pentru un copil care se dezvolta normal este normal sa prezinte anumite reactii la mediul inconjurator, adevaratele probleme apar in momentul in care nelinistile acestea se transforma in fobii, stari de anxietate. Astfel, dezvoltarea micutului tau va avea de suferit si pot aparea efecte negative care nu vor mai putea fi inlaturate decat prin consult psihologic.

Iata ce trebuie sa stii despre sentimentul de frica la copii.

1. Fiecare varsta are un tip specific de frica

Psihologii considera ca primele experiente de neliniste ale copilului incep din uter.

Frica este strans legata de nivelul dezvoltarii psihice a copilului, iar in cazul precolarilor se manifesta mai frecvent.

In aceasta perioada copiii experimenteaza teama de intuneric, teama de monstri imaginari sau teama de a fi despartiti de parinti.

Temerile de acest tip sunt alimentate de conflictele in familie, vizionarea nesupravegheata a unor programe TV interzise minorilor sau jocurile violente de calculator.

Mama poate sesiza imediat daca micutul sau se confrunta cu sentimentul de frica, daca acesta prezinta una din urmatoarele manifestari comportamentale: adoarme greu, se teme de intuneric, are o stima scazuta de sine sau are cosmaruri.

In general, temerile de acest tip sunt un specific al varstei si nu este necesara o lupta declarata imporiva lor, ci este nevoie de sustinere si acceptare din partea parintilor.

In randul adolescentilor frica este foarte rar intalnita, insa exista un sentiment de neeliniste generala.

2. Traumele psihice sau socurile pot determina sentimentul de frica

Copiii pot prezenta si alte tipuri de teama, numite nevrotice. Acestea au la baza traumele psihice, socurile, cruzimea in relatii sau conflictele din familie.

De exemplu, frica de caini poate fi determinata de atacul din trecut al unui caine. In cazul copiilor prescolari functioneaza foarte mult si sentimentul fricii prin empatie, adica daca un prieten apropiat al micutului tau se teme de gandaci, atunci si copilul tau ar putea avea acelasi tip de temere.

Aceste tipuri de frica pot fi depasite apeland la ajutorul specialistului (psihoterapeut, psiholog), dar si prin eforturi sustinute ale parintilor. Poti apela la diverse jocuri ca metode de educatie (compunerea unor poezioare hazlii, desene amuzante, etc), fara insa a suprasolicita fantezia copilului.

Se impune o atentie sporita atunci cand copilul tau are acces la calculator sau la televizor, deoarece exista o tendinta generala de a fi promovate desenele animate cu caracter violent.

3. Copiii emotivi/ sensibili sunt predispusi la frica

In cazul unui copil sensibil, parintii trebuie sa ia in considerare o gama mai larga de aspecte, cum ar fi: respectul fata de temerile acestuia ( un copil sensibil nu poate depasi temerile daca te amuzi pe seama sa), depasirea graduala a temerilor, familiarizarea cu informatiile legate de temerile copiilor.

In acest mod iti vei construi o baza de sustinere a copilului, astfel incat el sa beneficieze de o dezvoltare psihica armonioasa.

Foto: kidswithcolitis.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului