Cresterea copilului

#adolescent #adolescent egoist #adolescent insensibil

Ai un adolescent insensibil si egoist? S-ar putea sa nu fii tu de vina!

Adolescenta este o perioada complicata in dezvoltarea copiilor, cu emotii si schimbari comportamentale care le pot da peste cap toata evolutia anterioara. Nu de putine ori, parintii sunt cei care isi asuma vina pentru comportamentul total nepotrivit al copiilor lor in aceasta etapa a vietii.

Cu toate acestea, studiile recente au demonstrat ca nu adultii sunt de vina pentru comportamentul egoist si insensibil al adolescentilor, ci mai degraba biologia! Se pare ca, in aceasta perioada, abilitatile sociale de care tinerii au nevoie pentru a fi preocupati de sentimentele altor persoane si pentru a le intelege acestora modul de gandire sufera schimbari majore.

Adolescenta este recunoscuta drept acea perioada in care copiii isi dezvolta abilitatile cognitive de autocontrol. Empatia cognitiva, adica abilitatea mentala de a privi lucrurile si din perspectiva altora, incepe sa prinda contur in jurul varstei de 13 ani la fete, se arata intr-un studiu realizat pe parcursul a sase ani, citat de Wall Street Journal si publicat recent in revista "Developmental Psychology". Iar la baieti, aceasta deprindere apare in preajma varstei de 15 ani si ii ajuta, astfel, sa isi rezolve problemele si sa evite eventualele conflicte.


Sensibilitatea adolescentelor este stabila

Cu toate acestea, in ceea ce priveste dezvoltarea empatiei afective, adolescentii de sex masculin prezinta un declin temporar intre varsta de 13 si 16 ani. Cu alte cuvinte, baietilor le este mai greu sa recunoasca si sa raspunda sentimentelor altor persoane, se mai arata in studiul citat de Wall Street Journal.

Din fericire, sensibilitatea in cazul baietilor se recupereaza de la sine in ultimii ani de adolescenta, in timp ce la fete cercetatorii au observat ca aceasta este destul de mare si ramane stabila pe toata perioada adolescentei. Pana acum, oamenii de stiinta credeau ca ambele forme de empatie, atat cea cognitiva, cat si cea afectiva, se dezvolta pe deplin in timpul copilariei.

Sursa foto: huffingtonpost.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului